Ministrul adjunct de Interne din Bolivia, Rodolfo Illanes, a fost ucis după ce a fost răpit de mineri aflaţi în grevă, a anunţat Guvernul de la La Paz, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În prezent, toate indiciile sugerează că ministrul nostru adjunctul Rodolfo Illandes a fost asasinat cu brutalitate şi laşitate”, a spus premierul Carlos Romero.

El a precizat că Illanes a mers să discute cu manifestanţii joi, la Panduro, la circa 160 de kilometri distanţă de La Paz, dar a fost interceptat şi răpit de mineri.

Guvernul încearcă să îi recupereze cadavrul.

Presa locală a scris joi că Illanes a fost omorât în bătaie, citând directorul unui post de radio local care susţine că a văzut cadavrul.

“Am putut vedea îndeaproape că viceministrul Illanes este mort. Colegii ne-au spus că a fost ucis în bătaie”, a spus directorul unui post de radio destinat minerilor, Moises Flores.

Protestele minerilor din Bolivia, care cer schimbarea mai multor legi, au degenerat în violenţe săptămâna aceasta, după ce o autostradă a fost blocată. Doi manifestanţi au fost ucişi miercuri, împuşcaţi de Poliţie, iar Guvernul a anunţat că 17 oameni ai legii au fost răniţi.

Federaţia Naţională a Cooperativelor de Minerit din Bolivia (FENCOMIN), la un moment dat aliat al preşedintelui de stânga Evo Morales, a lansat un protest pe perioadă nedeterminată după ce negocierile privind legislaţia mineritului au eşuat.

Manifestanţii cer mai multe concesii privind mineritul, dreptul de a lucra pentru companii private şi o reprezentare sindicală mai amplă.

Majoritatea minerilor din Bolivia, una dintre cele mai sărace ţări din America de Sud, lucrează în cooperative şi îşi duc traiul de pe o zi pe alta, producând argint şi zinc.

În ţară lucrează puţine firme străine, spre deosebire de ţările învecinate, Peru şi Chile.

Gazele naturale reprezintă circa jumătate din exporturile totale ale Boliviei.

Evo Morales, un fost producător de coca, a naţionalizat sectorul resurselor naturale din Bolivia, după ce a preluat puterea în 2006. El a fost lăudat iniţial pentru această iniţiativă, ce i-a permis investirea profitului din acest sector în programe sociale şi de dezvoltare.

Însă, în ultimii ani, Guvernul său a fost măcinat de acuzaţii de corupţie şi abuz de putere şi chiar şi sindicatele, care iniţial au reprezentat baza susţinerii sale, s-au îndepărtat de regim după ce scăderea preţului resurselor a dus la reducerea cheltuielilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.