Miniştrii britanici ai Sănătăţii Sajid Javid şi Finanţelor Rishi Sunak demisionează marţi din posturi şi anunţă că nu mai au ”încredere” în Boris Johnson la conducerea Regatului Unit, sătui de scandaluri repetate care zguduie Executivul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sajid Javid, în vârstă de 52 de ani, şi-a anunţat demisia marţi, subliniind că nu mai are încredere în premierul Boris Johnson, în urma unei serii de scandaluri care au afectat Guvernul.

În scrisoarea demisiei, pe care a publicat-o pe Twitter, el declară este ”este clar, pentru mine, că situaţia nu se va schimba în timpul leadeshipului dumneavoastră, iar dumneavoastră mi-aţi pierdut astfel încrederea”.

Câteva minute mai târziu, ministrul britanic al Finanţelor Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, şi-a anunţat şi el demisia.

”Publicul aşteaptă în mod legitim ca Guvernul să fie condus în mod competent şi serios”, subliniază el în scrisoarea demisie, publicată tot pe Twtter.

Aceste demisii intervin după un nou scandal care implică Guvernul Johnson.

Adjunctul ”whip” Chris Pincher, însărcinat cu disciplina parlamentară a deputaţior conservatori, acuzat de de faptul că a pipăit sexual mai mulţi bărbaţi, a demisionat din funcţie.

Chris Pincher, un apropiat al lui Boris Johnson, a recunoscut săptămâna trecută că a ”băut prea mult” şi ”s-a făcut de ruşine (pe al) şi alte persoane”, într-un club privat.

SCANDALURI SEXUALE

El a fost nevoit să demisioneze din post, însă a rămas deputat.

Evoluţia reacţiei Guvernului în această nouă în criză a fost extrem criticată.

Guvernul a anunţat mai întâi că Boris Johnson nu era la curent cu acuzaţii mai vechi vizându-l pe Chris Pincher, atunci când l-a numit în post, în februarie.

Însă alte dezvăluiri au arătat că era la curent încă din 2019, pe când era ministru de Externe.

Marţi, Johnson a declarat, într-un final, că numirea lui Chris Pincher a fost ”o greşeală” şi a prezentat scuze.

Acest scandal este ultmul dintr-o serie recentă de scandaluri cu caracter sexual care afectează Partidul Conservator, aflat la putere de 12 ani.

Un deputat suspectat de un viol, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost arestat şi apoi eliberat pe cauţiune, la jumătatea lui mai.

Alt deputat a demisionat în aprilie, din cauză că s-a uitat la materiale pornografice în incinta Camerei Comunelor, pe telefonul mobil, în aprilie.

Un fost deputat a fost condamnat, în mai  la 18 luni de închisoare cu privire la agresarea sexuală a unui adolescent în vârstă de 15 ani.

Plecarea acestor ultimi doi deputaţi a condus la organizarea unor alegeri legislative parţiale, în care conservatorii au suferit înfrângeri grele, urmate de demisia preşedintelui partidului, Oliver Dowden.

Acest nou scandal a fost, se pare, scandalul care a pus capac răbdării celor doi miniştri, după ce Boris Johnson a supravieţuit luna trecută unei moţiuni de cenzură a deputaţilor conservatori, dintre care peste 40% au votat împotriva acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.