Un medicament antimicrobian împotriva ulcerului stomacal şi infecţiilor bacteriene s-a dovedit promiţător în lupta împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, în urma unor teste realizate pe animale, au anunţat luni cercetători de la Hong Kong, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetări au fost realizate cu scopul de a evalua dacă medicamente care conţin metale - folosite frecvent împotriva bacteriilor - ar putea avea proprietăţi antivirale în lupta împotriva SARS-CoV-2.

În teste efectuate pe hamsteri aurii, cercetători au descoprit că unul dintre medicamentele din această familie - citrat de ranitidină bismuth (RBC) - este ”un puternic agent SARS-CoV-2”.

”RBC poate scădea încărcătura virală în plămânii hamsterului infectat”, a anunţat Runming Wang, un cercetător de la Universitatea din Hong Kong.

”Descopeirea noastră arată că RBC este un posibil antiviral împotriva covid-19”, a subliniat el.

Faptul că testele au avut rezultate încurajatoare la animale este însă departe de a dovedi că acest mdicament poate avea un efect benefic la om.

În pofida faptului că sunt evaluate zeci de tratamente împotriva covid-19 în întreaga lume, unul singur şi-a dovedit până în prezent eficacitatea în privinţa reducerii mortalităţii, însă numai la bolnavii grav, şi anume dexametazona, un corticoid.

Un antiviral - redemsivir - reduce uşor perioada de recuperare a bolnavilor de covid-19 spitalizaţi, însă nu a dovedit beneficii în privinţa reducerii mortalităţii.

Aceste două tratamente au fost prescrise preşedintelui american Donald Trump, care s-a îmbolnăvit de covid-19.

Însă amândouă prezintă inconveniente.

Redemsivirul este scump şi este victima unei penurii mondiale, în timp ce dexametazona are un efect imunopresor, care prezintă un risc pentru pacienţi, cu excepţia celormai bolnavi.

Cercetătorii din Hong Kong au subliniat că RBC - care este un medicament uşor disponibil şi folosit împotriva ulcerului stomacal - are un profil farmacologic sigur şi complet.

”El este folosit de decenii şi, astfel, este destul de sigur”, a declarat Runming Wang.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.