Autorităţile malaeziene au anunţat că au impus controale de securitate suplimentare la toate graniţele pentru a-i opri pe suspecţii nord-coreeni implicaţi în asasinarea fratelui lui Kim Jong-un. Însă, anchetatorii cred că patru suspecţi nord-coreeni au reuşit deja să ajungă la Phenian, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până în acest moment, procurorii malezieni au inculpat două femei - o indoneziană şi o vietnameză - pentru asasinarea lui Kim Jong Nam, care şi-a pierdut viaţa în urmă cu mai bine de două săptămâni, după ce a fost stropit pe faţă cu neurotoxina VX în terminalul de plecări al aeroportului internaţional din Kuala Lumpur.

Autorităţile malaeziene au identificat opt suspecţi nord-coreeni implicaţi în asasinare, iar singurul cetăţean nord-coreean capturat în acest caz a fost eliberat din lipsă de dovezi şi aşteaptă să fie deportat în Coreea de Nord. 

Ri Jong Chol va fi inclus pe lista persoanelor ”non grata” şi nu va mai avea dreptul să intre în Malaysia.

Inspectorul Khalid Abu Bakar a precizat că cel puţin doi suspecţi sunt în continuare în Malaysia, fiind vorba de un diplomat nord-coreean şi un angajat al companiei Air Koryo.

Vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi a anunţat joi că ţara sa va anula, începând de pe 6 martie, acordul privind liberalizarea vizelor cu Phenianul.

Cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice în anii '70, iar schimburile comerciale cu produse precum ulei de palmier şi oţel au crescut. Coreea de Nord a deschis o ambasadă la Kuala Lumpur în 2003.

Însă asasinarea lui Kim Jong-nam a afectat puternic această relaţie, iar Malaysia şi-a rechemat ambasadorul de la Phenian.

Oficialii sud-coreeni şi americani au susţinut de la început că responsabili de asasinarea lui Kim Jong Nam sunt agenţii nord-coreeni finanţaţi de către Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.