Emmanuel Macron a îndemnat duminică la o ”reluare a negocierilor” în vederea unei ”soluţii cu două state, Israel şi Palestina”, într-o declaraţie comună, la Elysée, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Franţa este pregătită să susţină orice eforturi diplomatice în acest sens”, a adăugat şeful statului, în opinia căruia Israelul şi Palestina trebuie să poată ”să trăiască alături, între frontiere sigure şi recunoscute, cu ierusalimul drept capitală”.

”Este important în acest sens să ne asigurăm că nu sunt puse în discuţie prin fapte condiţiile negocierii şi păcii şi că dreptul internaţional este respectat de către toţi. Mă gândesc aici la continuarea construirii în colonii”, a adăugat Macron.

”Am discutat cu privire la acest punct de vedere, iar au am amintit care este poziţia franceză şi poziţia mea referitoare la acest subiect”, a dat el asigurări.

”Doresc cu adevărat să se facă totul pentru ca negocierile să avanseze”, a subliniat şeful statului francez.

Emmanuel Macron l-a primit recent la Elysée pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. El şi-a exprimat şi atunci susţinerea faţă de soluţia cu două state şi a condamnat colonizarea israeliană.

”VIGILENŢĂ” FAŢĂ DE IRAN

El l-a asigurat totodată pe Netanyahu de ”vigilenţa” faţă de ”punerea în aplicare strictă” a acordului semnat în dosarul nuclear iranian.

”Premierul (Netanyahu) mi-a prezentat îngrijorările sale faţă de regimul iranian. Eu l-am asigurat de vigilenţa noastră, în special faţă de punerea în aplicare strictă a acordului (în domeniul) nuclear semnat în 2015, în privinţa tuturor dispoziţiilor lui”, a declarat el în această conferinţă de presă comună cu Netanyahu.

Macron a spus că vrea să ”declanşeze un dialog exigent cu Israelul cu privire la urmărirea acestui protocol”.

El a spus că ”împărtăşeşte îngrijorările israeliene cu privire la înarmarea Hezbollah”, o mişcare şiită libaneză susţinută de Iran şi o ţintă predilectă a criticilor Israelului.

Iranul, situaţia în Siria şi conflictul israeliano-palestinian au fost principalele teme abordate de cei doi lideri, în prima lor întâlnire oficială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.