Guvernul britanic a denunţat vineri noaptea ”confiscarea inacceptabilă a două nave” - una britanică şi una liberiană - de către Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt extrem de îngrijorat de confiscarea a două nave de către autorităţile iraniene în Strâmtoarea Ormuz”, a declarat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt, citat înr-un comunicat, denunţând ”confiscărti inacceptabile”.

Este vorba despre un bastiment britanic şi unul ”navigând sub pavilion liberian”, a precizat Hunt.

Jeremy Hunt urma să asiste la o reuniune de urgenţă în vederea examinării ”a ceea ce ştim şi ceea ce putem face pentru a securiza rapid eliberarea celor două nave”.

Ambasadorul britanic se află, de asemenea, ”în contact” cu Ministerul iranian de Externe în vederea ”rezolvării situaţiei”.

Echipajele celor două nave ”sunt alcătuite din (membri) de mai multe naţionalităţi, însă, din câte am înţeles, nu sunt cetăţeni britanici la bord”, a precizat Jeremy Hunt.

Gardienii iranieni ai Revoluţiei au anunţat vineri seara că au ”confiscat” un petrolier britanic - Stena Impero.

Potrivit postului CNN, care citează un oficial american, Iranul a imobilizat un al doilea petrolier, care navighează sub pavilion liberian - MV Mesdar.

Acesta ar aparţine întreprinderii britanice Norbulk Shipping.

Petrolierul Stena Impero a fost imobilizat de către Forţele navale ale Gardienilor, din cauza ”nerespectării codului maritim internaţional”, ”la cererea Autorităţii portuare şi maritime a provinciei Hormozgan”, potrivit unui comunicat postat pe Sepahnews, site-ul Gardienilor Revoluţiei.

Stena Impero ”a fost adusă până la coastă, după ce a fost confiscat, şi predat Autorităţii pentru (a se începe) procedura legală şi ancheta”, precizează Gardienii, armata ideologică a republicii islamice în acest scurt comunicat.

Anunţarea confiscării Stena Impero intervine la câteva ore după ce Curtea Supremă din Gibraltar a decis să prelungească cu 30 de zile omobilizarea petrolierului iranian Grace 1, suspectat că transporta ţiţei către Siria, încălcând sancţiunile impuse de UE regimului lui Bashar al Assad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.