Un judecător rus a decis miercuri că liderul de opoziţie Aleksei Navalnîi este vinovat de deturnare de fonduri, o decizie care îl va obliga pe politician să renunţe la planurile de a candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, relatează Interfax, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui avocat al lui Navalnîi, decizia îl descalifică pe opozant din cursa pentru Kremlin, în baza legii ruse.

Verdictul a fost dat la tribunalul din oraşul Kirov (vestul Rusiei), în urma rejudecării dosarului.

Liderul de opoziţie a fost acuzat că a deturnat 16 milioane de ruble (500.000 de dolari) de la compania de stat Kirovles, din industria lemnului, în perioada în care a fost consilier al guvernatorului de Kirov.

În noiembrie, Curtea Supremă Rusă a casat o decizie a unei instanţe inferioare, prin care Navalnîi fusese condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare. Instanţa supremă a ordonat reluarea procesului, explică Euronews.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a conchis, în luna februarie, că dreptul activistului de opoziţie la un process corect a fost încălcat.

Navalnîi a spus că verdictul iniţial a fost motivat politic şi menit să îl împiedice să candideze împotriva lui Putin.

Anterior, Navalnîi, care militează împotriva corupţiei, a primit o altă pedeapsă cu închisoare cu suspendare pentru infracţiuni financiare. Organizaţiile pentru drepturile omului şi criticii Kremlinului susţin că acestea sunt o răzbunare pentru că a denunţat corupţia de la vârful puterii ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.