Compania care a cumpărat azotatul de amoniu care a explodat la Beirut în august anul trecut are posibile legături cu doi oameni de afaceri sirieni sancţionaţi de SUA pentru relaţii cu preşedintele Bashar al-Assad, potrivit informaţiilor publicate de un jurnalist libian şi documentelor publicate de companie la Londra, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Savaro, firma care a procurat chimicalele în 2013, are aceeaşi adresă cu companii care au legături cu afaceriştii George Haswani şi Imad Khoury, potrivit informaţiilor publicate de producătorul de filme documentare Firas Hatoum, la televiziunea libaneză al-Jadeed.

Haswani, Khoury şi fratele acestuia, Mudalal Khoury, au fost sancţionaţi de Washington pentru susţinerea preşedintelui Assad în război. Toţi trei au naţionalităţi siriene şi ruseşti.

În 2015, Trezoreria SUA l-a acuzat pe Mudalal Khoury ”de tentativa de a achiziţiona azotat de amoniu, la sfârşitul lui 2013. Pe fratele acestuia, Imad, l-a sancţionat un an mai târziu pentru afacerile cu Mudalal.

Haswani a fost sancţionat în 2015, sub acuzaţia că ajută guvernul lui Assad să cumpere petrol de la militanţi ai organizaţiei Stat Islamic, acesta respingând acuzaţia.

În explozia din Beirut au murit 200 de oameni, alte mii au fost răniţi şi cartiere întregi au fost distruse. Potrivit autorităţilor, chimicalele au explodat după ce au fpst depozitate în condiţii improprii timp de ani de zile.

Azotatul de amoniu a fost încărcat în Georgia, pe o navă numită Rhosus, iar la sfârşitul lui 2013 a făcut o escală neprogramată în Liban. Nava nu a mai plecat, din cauza unui conflict jurudic. Firma din Mozambic care comandase azotatul, FEM, a afirmat că a comandat transportul prin intermediul Savaro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.