Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat sâmbătă că Statele Unite au obligaţia să ajute la reluarea acordului nuclear din 2015 convenit cu puterile occidentale, pe care Washingtonul l-a abandonat, după ce preşedintele Joe Biden a afirmat că nu este clar cât de serios este Teheranul în legătură cu discuţiile referitoare la acord, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite şi-au exprimat disponibilitatea de a ridica multe dintre sancţiunile impuse Iranului, la discuţiile nucleare de la Viena, dar Teheranul cere mai mult, a declarat vineri negociatorul principal al Iranului.

Biden a spus că crede că Iranul se angajează serios în discuţii, dar nu este clar cât de pregătit este de fapt Teheranul pentru a relua respectarea acordului.

Întrebat dacă el crede că Teheranul este serios în legătură cu discuţiile, Biden a răspuns: "Da, dar cât de serioas şi ce sunt pregătiţi să facă este o poveste diferită".

Oficialii americani poartă discuţii indirecte cu Iranul, la Viena, pentru a relua respectarea acordului, pe care fostul preşedinte Donald Trump l-a abandonat în 2018.

"În timp ce încercăm să reînviem JCPOA (acordul nuclear) la Viena, este necesar să ne amintim cum a început totul. Acum 3 ani, împliniţi astăzi, un bufon fără onoare a încălcat obligaţiile SUA ...", a afirmat ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, pe Twitter.

"Astăzi, @POTUS (Biden) trebuie să decidă dacă SUA continuă să încalce legea sau dacă respectă legea. Sarcina revine SUA, nu Iranului", a spus Zarif.

Retragerea lui Trump din acord a determinat Iranul, un an mai târziu, să înceapă încălcarea condiţiilor acordului care urmărea să restrângă ambiţiile nucleare ale Teheranului în schimbul ridicării sancţiunilor. Teheranul neagă că doreşte să construiască arme nucleare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.