Imagini cu maşini ale consulatului saudit curăţate după asasinat au fost dezvăluite de presa turcă, în contextul vizitei procurorului general saudit Saud al-Mojeb, la Istanbul, în cadrul anchetei cu privire la asasinarea lui Jamal Khashoggi, iar anchetatorii turci vor să sece o fântână de la consulatul saudit, în care cred că ar fi aruncate rămăşiţele jurnalistului, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Saud al-Mojeb a discutat cu procurorul şef din Istanbul luni dimineaţă. El va vizita clădirea consulatului unde Khashoggi a fost ucis de agenţi saudiţi pe 2 octombrie.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a salutat venirea lui Mojeb, adăugând că Ankara „pune preţ” pe concluziile discuţiei dintre cei doi procurori. Nu este clar cât va sta procurorul în Turcia.

Cadavrul lui Khashoggi nu a fost găsit dar mai multe maşini ale consulatului au mers către casa consulului saudit, una dintre ele continunând drumul spre o pădure de la marginea Istanbulului.

Presa turcă pro-guvern a publicat fotografii cu maşinile deţinute de consulatul saudit în timp ce erau curăţate înainte ca poliţia să le percheziţioneze.

Un şofer care a condus echipa saudită la aeroport după uciderea lui Khashoggi a declarat pentru postul de televiziune A Haber că bărbaţii păreau relaxaţi şi bucuroşi. Ei au băut alcool şi au fumat în drumul lor spre casă.

Moartea lui Khashoggi a creat o criză diplomatică pentru Arabia Saudită şi prinţul Mohammed bin Salman, despre care multă lume crede că a fost implicat în operaţiune.

Procurorii turci au pregătit o cerere de extrădare pentru 18 suspecţi arestaţi de Riad ca parte a investigaţiei saudite, deşi ministrul de Externe saudit a declarat sâmbătă că bărbaţii vor fi puşi sub acuzare în Arabia Saudită.

Deşi Arabia Saudită a promis că va efectua o investigaţie serioasă şi îi va trage la răspundere pe cei din spatele atacului, investigatorii saudiţi au întârziat în repetate rânduri să răspundă cererilor omologilor din Turcia.

Turcia susţine că există dovezi care arată că Jamal Khashoggi a fost torturat şi ucis în consulatul saudit de o echipă de 15 persoane trimisă de la Riad.

Anchetatorii turci încă speră să obţină permisiunea de a seca o fântână de pe teritoriul casei consulului saudit, ei fiind de părere că acolo ar fi putut fi aruncate rămăşiţele jurnalistului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.