Gherila Forţelor armate revoluţionare (FARC, marxiste) a încheiat predarea armelor misiunii ONU în Columbia, conform acordului de pace care pune capăt perioadei de peste o jumătate de secol de conflict, a anunţat luni misiunea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Până în prezent, Misiunea ONU a stocat ansamblul armelor individuale ale (membrilor) Farc înregistrate: 7.132 de arme, cu excepţia celor care, conform foii de parcurs, vor fi folosite pentru asigurarea securităţii celor 26 de tabere” în care sunt regrupaţi aproximativ 7.000 de luptători, a anunţat ONU într-un comunicat.

Acest anunţ are loc cu o zi înainte de o ceremonie oficială care marchează încheierea dezarmării principalei gherile din ţară, în prezenţa preşedintelui Juan Manuel Santos şi liderului suprem al Farc Rodrigo Londoño, alias "Timochenko", care urmează să aină loc la ora locală 10.00 (18.00, ora României), la Mesetas, în centrul ţării.

Misiunea ONU, de 450 de observatori, este însărcinată să supervizeze dezarmarea, să stocheze arsenalul, iar apoi să-l distrugă, la 1 septembrie.

La 20 iunie a fost lansată a treia şi ultima fază a restituirii restului de 40% din armele de predat, o etapă-cheie pentru ca principala gherilă din ţară şi cea mai veche de pe continentul sud-american să se întoarcă la viaţa civilă şi să transforme într-o mişcare politică.

ONU urmează să continue să localizeze 900 de ascunzători de armament Farc, în care sunt stocaţi şi explozivi.

”Pentru moment, misiunea a verificat 77 de ascunzători, din care au fost scoase arme şi din care a fost distrusă muniţie, explozivi şi armament instabil”, se precizează în comunicatul ONU.

Întregul proces, care i-a adus preşedintelui Santos Premiul Nobel pentru Pace, vizează să dea pagina celui mai vechi conflict armat din America Latină, soldat cu cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de persoane date dispărute şi 7,1 milioane de strămutaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.