Armata germană va cumpăra sisteme radar de apărare aeriană mai puternice, pentru a le instala pe trei fregate F-124, ceea ce ar putea deschide calea ca vasele să fie integrate în scutul antirachetă al NATO, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Volker Wieker, ofiţerul cu cel mai înalt grad din armata germană, a decis să cumpere sisteme radar disponibile deja pe piaţă, în loc să opteze pentru un nou program de dezvoltare sau pentru simpla înlocuire a sistemelor radar actuale, a explicat purtătorul de cuvânt.

Sistemul ar urma să fie instalat până în 2025.

Experţii au estimat că noul sistem va costa circa 450 de milioane de euro şi va fi construit, probabil, de grupul francez Thales, care a construit şi radarele folosite în prezent. Olanda a decis să cumpere radare noi pentru fregatele sale, radare construite tot de Thales.

Dezvoltarea unui sistem nou ar fi costat circa 500 de milioane de euro şi ar fi putut fi condusă de Airbus, mai spun experţii.

Thales nu a comentat informaţiile.

Germania colaborează strâns cu armatele olandeză şi daneză în privinţa apărării antiaeriene.

Cumpărarea de sisteme radar mai performate le va oferi marinelor celor trei ţări un rol mai mare în scutul antirachetă al NATO, pentru că aceste radare vor oferi o alternativă la cel instalat de SUA în estul Turciei – ce furnizează informaţii inclusiv sistemului de rachete Aegis Ashore din România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.