Germania decide joi o redeschiderea a lăcaşurilor de cult în anumite condiţii, în pofida epidemiei covid-19, a declarat joi - la o zi după o hotărâre a justiţiei care sancţionează închiderea completă a acestora - o sursă pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu condiţiile să se respecte o distanţă minimă între credincioşi şi ca aceştia să poarte o mască, ”adunările religioase se vor putea ţine din nou”, se arată într-un document pregătit de Guverul Angelei merkel.

Documentul urma să fie aprobat joidupă-amiaza împreună cu landurile.

Instanţa supremă a justiţiei germane a autorizat miercuri seara - în anumite condiţii - redeschiderea lăcaşurilor de cult, în pofida pandemiei noului coronavirus - punând astfel în discuţie restricţii implementate de autorităţi în vederea opririi răspândirii bolii.

Curtea Constituţională federală a fost sesizată cu privire la acest caz de către o asociaţie musulmană din nordul Germaniei, care contesta interzicerea rugăciunii de vinerea într-o moschee - în plin Ramadan - de către autorităţi locale din Saxonia Inferioară.

Instanţa supremă a dat dreptate asociaţiei şi a infirmat o hotărâre a unui tribunal administrativ, care avea la bază legislaţia privind interzicerea adunărilor, inclusiv religioase, din cauza riscului contaminării cu noul coronavirus.

Judecătorii arară că ”nu pot înţelege că nu este posibil să se ajungă la o evaluare pozitivă cu privire la un caz particular” ca acesta.

Ei au retrimis dosarul la tribunalul competent şi-i cer ca, într-o nouă hotărâre, să ia în calcul ”amestecul în libertatea religioasă”, înscrisă în drepturile fundamentale garantate de Constituţia germană, pe care ”ar reprezenta-o o interdicţie, iar asta mai ales în cursul rugăciunii de vinerea în timpul lunii sfinte a postului Ramadanului”.

Judecătorii subliniază că asociaţia musulmană - din care fac parte 1.300 de credincioşi - a prezentat propuneri vizând o limitare a riscurilor contaminării.

Astfel, se prevedea ca vinerea să nu se organizeze doar o singură rugăciune, ci mai multe, iar credincioşii să poarte măşti de protecţie şi să respecte o distanţă importantă între ei.

Însă acest lucru nu a convins tribunalul administrativ, îngrijorat de faptul că aceste măsuri de precauţie nu pot fi respectate în ziua rugăciunii de vinerea.

Tribunalul a asociat aceste rugăciuni unor concerte sau evenimente sportive şi le-a interzis.

Această sancţiune a Curţii Constituţionale exercită brusc o presiune asupra autortiăţilor germane în vederea unei relaxări rapide a restricţiilor legate de noul coronavirus în privinţa lăcaşurilor de cult.

Diverse religii se plâng se tot mai mult, iar cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte cu reprezentanţi ai landurilor, competente în domeniul cultului, în vederea definirii unei linii de acţiune comună.

Unele landuri puţin afectate de pandemie, precum Saxonia, au autorizat adunări religioase, iar altele au prevăzutsă o facă începând de la jumătatea lui mai, prin restricţii vizând în principal distanţa de respectat între credincioşi şi purtarea măştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.