Un tribunal din Kiev a hotărât miercuri ca fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, un opozant al preşedintelui Volodimir Zelenski, acuzat de înaltă trădare, să rămână în libertate, potrivit presei ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre a fost anunţată de către judecătorul Oleksii Sokolov.

În urma acestei hotărâri, Petro Poroşenko, un miliardar, şi apropiaţi ai săi au cântat imnul naţional ucrainean în sala de judecată.

Parchetul ucrainean a cerut încarcerarea fostului şef de stat, în cazul în care acesta nu plăteşte o cauţiune în valoare de 30 de milioane de euro pentru a rămâne în libertate.

Judecătorul i-a cerut principalului opozant al preşedintelui Volodimir Zelenski să-şi predea paşapoartele, fără care nu poate părăsi Ucraina.

”Dragi prieteni, vă felicit”, a declarat în faţa presei miliardarul, înconjurat de soţia sa şi mai mulţi deputaţi din partidul său.

”Noi am venit aici pentru a arăta că nu ne este frică, că adevărul este de partea noastră”, a continuat Poroşenko, acuzându-l pe preşedintele Volodimir Zelenski de faptul că a urzit proceduri judiciare împotriva sa, cu scopul de a se debarasa de un rival politic.

Câteva sute de susţinători ai lui Poroşenko au sărbătorit hotărârea justţiei în faţa sediului tribunalului.

Petro Poroşenko, în vârstă de 56 de ani, principalul opozant ucrainean, a revenit luni în Ucraina, după ce s-a aflat o lună în străinătate, în pofida amennţării unei arestări.

Anchetatori îl suspectează pe Petro Poroşenko de faptul că a cooperat cu un extrem de bogat magnat prorus, Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a facilita achiziţionarea, în 2014 şi 2015, de cărbune de la întreprinderi situate în estul Ucrainei, aflat sub controlul unor separatişti proruşi care se află în război cu Kievul.

Parchetul îl acuză pe fostul preşedinte că a folosit fonduri de stat pentru a-i finanţa astfel pe separatişti, un act de ”înaltă trădare”, o infracţiune care poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Petro Poroşenko, ale cărei relaţii cu Rusia erau execrabile în timpul preşedinţiei sale, a condus Ucraina în toiul războiului.

Fostul şef de stat, în prezent deputat, este citat în zeci de proceduri judiciare.

Cât timp s-a aflat a putere, Petro Poroşenko a apropiat Ucraina de Occident, însă nu a reuşit să înlăture corupţia şi sărăcia.

Volodimir Zelenski, un fost umorist cae l-a înfrânt zdrobitor în alegerie prezidenţiale din 2019, întâmpină, la rândul său, să eradicheze aceste flageluri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.