Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a decedat în noaptea de marţi spre miercuri la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, a declarat medicul său personal Rafi Walden pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Da, într-adevăr", a răspuns Rafi Walden, de asemenea ginerele lui Peres. El s-a stins în timpul somului, "la ora (locală) 3.00 (şi a României)", a adăugat el.

Peres a murit înconjurat de membrii familiei, a declarat un apropiat sub acoperirea anonimatului.

Odată cu moartea lui Peres, o figură istorică, dispare şi ultimul supravieţuitor al generaţiei părinţilor fondatori ai Israelului şi unul dintre principalii artizani ai Acordurilor de pace de la Oslo, care au pus bazele autonomiei palestiniene în anii '90.

El era singurul care rămăsese în viaţă dintre cei trei bărbaţi distinşi cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1994, "pentru eforturile lor în favoarea păcii în Orientul Mijlociu", după moartea israelianului Yitzhak Rabin şi a palestinianului Yasser Arafat.

El a suferit, pe 13 septembrie, un accident vascular cerebral major şi o hemoragie internă. A fost sedat, atunci, şi conectat la un aparat de respiraţie artificială, în secţia de terapie intensivă, la Spitalul Tel-Hashomer din Ramat Gan, în apropiere de Tel Aviv, unde a decedat în noaptea de marţi spre miercuri.

Medicii săi au prezentat atunci, imediat, starea în care se afla drept critică, iar ulterior au evocat o stabilizare şi apoi o ameliorare.

Ei şi-au anunţat intenţia de a reduce asistenţa respiratorie şi sedarea, pentru a-i evalua reacţia.

Însă starea sa s-a degradat începând de luni, a declarat pentru AFP o sursă din anturajul său sub acoperirea anonimatului.

"Preşedintele este între viaţă şi moarte", a declarat această sursă marţi.

Copiii şi nepoţii săi au fost chemaţi la spital, a adăugat ea.

Zeci de jurnalişti s-au instalat în holul Spitalului Tel-Hashomer, unde şi-au întins cablurile de transmisie, în timp ce pacienţi umblau în pijama, curioşi ori indiferenţi faţă de această agitaţie.

ÎNŢELEPT AL NAŢIUNII

De când a fost spitalizat, Papa Francis, preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin, familia Clinton şi Donald Trump au transmis mesaje de susţinere.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a urat "o însănătoşire grabnică şi completă" şi a subliniat că Peres a fost "neobosit în căutarea păcii între israelieni şi palestinieni".

Barack Obama, care s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu săptămâmna trecută la New York, i-a transmis gândurile sale de bine lui Peres, "un mare prieten, un erou şi un gigant al istoriei Israelului".

În ţara sa, după ce s-a aflat în centrul marilor bătălii din scurta istorie a Israelului şi unor controverse dure ale unei lumi politice israeliene feroce, Peres a devenit o personalitate larg acceptată şi este considerat un înţelept al naţiunii.

Oficiali israelieni au defilat, de două săptămâni, la spital - Netanyahu şi preşedintele Reuven Rivlin în urmă cu două săptămâni, liderul opoziţiei laburiste Isaac Herzog sau ministrul ultraortodox de Interne Arye Deri marţi.

Premier în două rânduri, între 1984 şi 1986 şi în perioada 1995-1996, apoi preşedinte din 2007 şi până în 2014, Peres a ocupat, timp de peste 50 de ani de viaţă publică, numeroase posturi de responsabilitate - ministru al Apărării, de Externe, Finanţe.

Intrat în politică la vârsta de 25 de ani, mulţumită lui David Ben Gourion, fondatorul Israelului, Peres este considerat totodată părintele programului nuclear israelian.

În pofida Acordurilor de la Oslo şi a trecerii în tabăra păcii a fostului laburist, un adept al unei linii dure, palestinienii au o viziune mult mai sumbră despre cel care a susţinut înfiinţarea primelor colonii în Cisiordania ocupată şi care era premier atunci când aviaţia israeliană a bombardat satul libanez Cana şi a omorât 106 civili, în aprilie 1996.

După ce şi-a încheiat mandatul de preşedinte, al a rămas activ prin Centrul Peres pentru Pace, care promovează coexistenţa între evrei şi arabi, în contextul în care perspectivele conflictului israeliano-palestinian au fost arareori mai sumbre. Însă în ianuarie a suferit două stopuri cardiace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.