Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va privi vineri dimineaţă trupele americane şi franceze mărşăluind împreună pe Champs-Elysees cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Însă, festivităţile au o însemnătate specială în acest an, marcând o sută de ani de la intrarea americanilor în Primul Război Mondial alături de Franţa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, avioanele americane şi franceze vor zbura împreună peste Champs-Elysees, simbolizând cooperarea militară dintre cele două puteri în Orientul Mijlociu.

Aceste festivităţi vin după o zi încărcată de discuţii bilaterale între Emmanuel Macron şi Donald Trump, care s-a încheiat cu o cină alături de primele doamne în restaurantul Le Jules Verne din Turnul Eiffel.

Parada de pe Champs-Elysees va încheia o vizită fulger organizată la invitaţia preşedintelui Macron, care încearcă să ridice poziţia ţării sale pe scena globală.

De asemenea, această vizită fulger a venit şi în ajutorul preşedintelui american, care este din ce în ce mai izolat de aliaţii tradiţionali din cauza politicilor economice, poziţiei antiimigraţioniste şi a retragerii Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris.

Miliardarul republican şi-a petrecut ultima zi la Casa Albă încercând să apere comportamentul fiului său, lăudându-i ”transparenţa” după publicarea unor e-mailuri legate de întâlnirea sa cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia.

De asemenea, preşedintele s-a plâns din nou de cea mai oribilă ”vănătoare de vrăjitoare” politică din istorie în legătură cu acuzaţiile că reprezentanţii Kremlinului au colaborat cu asociaţii campaniei Trump.

Macron (39 de ani) speră să folosescă greutatea istorică a evenimentului şi grandoarea franceză pentru a-l fermeca pe imprevizibilul Trump - la doar şase săptămâni după ce l-a primit pe Vladimir Putin în Palatul Versailles.

Pentru Franţa, această zi mai are o semnificaţie importantă şi dureroasă, fiindcă marchează un an de la atentatul jihadist de la Nisa.

Un număr de 86 de persoane şi-au pierdut viaţa pe 14 iulie 2016, după ce un jihadist a intrat cu un camion frigorific de 19 tone pe promenada din Nisa şi a spulberat sute de persoane care priveau focurile de artificii de Ziua Naţională a Franţei.

După festivităţile de pe Champs-Elysees, preşedintele Macron se va îndrepta spre Nisa şi va participa la o ceremonie de comemorare a victimelor de pe Promenade des Anglais.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.