Bilanţul provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 73 de morţi şi 3.700 de răniţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Potrivit purtătorului de cuvânt Reda Moussaoui, bilanţul este provizoriu, iar spitalele sunt deja saturate din cauza numărului mare de răniţi. Preşedintele libanez Michel Aoun a declarat că este inacceptabil ca 2.750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate. Autorităţile au decretat doliu naţional miercuri. Nizar Najarian, secretar general al partidului Kataëb, a murit ca urmare a exploziei din portul din Beirut, a anunţat agenţia naţională ANI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate, a afirmat preşedintele libanez Michel Aoun, citat de contul de Twitter al preşedinţiei libaneze.

"Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate", a denunţat Aoun.

UPDATE - Bilanţul provizoriu al exploziilor din Liban a crescut la 73 de morţi şi 3700 de răniţi, au anunţat oficial ai Ministerului Sănătăţii.

Bilanţul este provizoriu, iar spitalele sunt deja saturate din cauza numărului mare de răniţi.

Exploziile violente din Beirut ar putea să fi fost cauzate de "materiale explozibile" confiscate şi stocate în depozit "de ani", a estimat marţi un înalt responsabil al securităţii.

UPDATE - Premierul libanez: Responsabilii pentru această catastrofă vor trebui să dea socoteală

Responsabilii pentru această catastrofă vor trebui să dea socoteală, a declarat, marţi seară, premierul libanez Hassan Diab.

"Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti", a declarat şeful Guvernului.

El a cerut "ţărilor prietene" să ajute Libanul. "Lansez un apel urgent ţărilor prietene care iubesc Libanul să fie alături de noi", a mai spus el.

UPDATE - Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt excedate, numărul persoanelor rănite care solicită îngrijiri fiind extrem de mare.

De asemenea, Crucea Roşie a făcut apel la donarea de sânge.

UPDATE - Najarian care se afla în sediul Kataëb, la Saïfi, a fost lovit în cap, potrivit www.lorientlejour.com.

Explozia a provocat cel puţin zece morţi şi sute de răniţi şi a distrus geamurile din numeroase imobile şi magazine pe kilometri.

"Se pare că există un depozit care conţine materiale confiscate de mai mulţi ani şi pare că este vorba de unele foarte explozive", a indicat directorul general al Securităţii generale Abbas Ibrahim, întrebat de televiziuni, aflat în zonă.

"Departamentele în cauză fac anchetă şi ne vor spune care este cauza incidentului", a adăugat el. 

UPDATE - Premierul libanez Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu naţional în Liban, pentru "victimele exploziei din portul de la Beirut".

Preşedintele Michel Aoun a convocat o "reuniune urgentă" a Consiliului Superior al Apărării, conform lefigaro.fr.

UPDATE Guvernator: Beirut este un oraş devastat. Am pierdut legătura cu pompierii

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a declarat marţi, în timpul unei vizite la locul exploziei din capitala libaneză, că "amploarea pagubelor este enormă", precizând că Beirutul este "un oraş devastat", scrie publicaţia libaneză lorientlejour.com.

Guvernatorul a indicat că autorităţile au pierdut legătura cu unii dintre pompierii care au intrat în port, unde a avut loc explozia, pentru a stinge incendiul, sunt daţi dispăruţi.

Abboud a afirmat că este lovit, adăugând că ceea ce s-a întâmplat este fără precedent. 

Deflagraţia a avut loc în zona portului, unde sunt depozitaţi explozibili, conform agenţiei locale NNA şi unor surse de securitate. 

Foto: Youtube
Foto: Youtube

O altă sursă a indicat faptul că în port erau depozitate şi substanţe chimice. 

Imaginile transmise de localnici pe internet arată o coloană groasă de fum, urmată de o explozie puternică. În videoclipurile filmate de aceştia se poate observa cum au fost trântiţi de suflul exploziei.  

Cel puţin 10 morţi au fost duşi la spitale, conform unor surse medicale şi de securitate, a transmis Reuters. 

 

 

Deocamdată nu se cunoaşte ce a declanşat explozia şi ce fel de substanţe se aflau în depozit. 

Pentagonul a spus: "Am aflat de explozie şi suntem îngrijoraţi cu privire la numărul de victime". 

În Cipru, insulă din vestul Libanului, localnicii au auzit două zgomote puternice succesive. Un rezident din Nicosia a spus că a simţit cum se mişcă llocuinţa. 

ŞTIREA INIŢIALĂ: Două explozii puternice au zguduit marţi capitala libaneză Beirut, care au spulberat geamurile mai multor clădiri din oraş, potrivit corespondenţilor AFP aflaţi al faţa locului.

Crucea Roşie libaneză afirmă că sunt sute de răniţi. Ministerul Sănătăţii a confirmat un bilanţ grav uman şi material, fără a indica cifre.

Potrivit CNN, sursa exploziei a fost un incendiu puternic la un depozit de artificii, în apropiere de portul din Beirut, conform agenţiei de stat locale.

Foto: www.kiro7.com
Foto: www.kiro7.com

Multe clădiri au fost avariate de explozie, inclusiv sediul fostului premier Saad Hariri şi biroul CNN, pagubele ajungând până la 10 kilometri, au declarat unii martori, iar imaginile făcute publice pe internet arată cum maşinile au fost răsturnate.

Un nor roşu de fum s-a întins deasupra Beirutului, în timp ce pompierii au ajuns la faţa locului.

O femeie care locuieşte la câţiva kilometri depărtare de locul exploziei a declarat că geamurile i-au fost sparte. "Am crezut că este vorba despre un cutremur", a afirmat Rania Masri pentru CNN. "Apartamentul s-a mişcat pe orizontală şi dintr-odată am simţit o explozie şi toate uşile şi ferestrele au fost sparte. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.