Echipele de salvare au scos trei cadavre din hotelul lovit de o avalanşă în centrul Italiei, în timp ce alte peste 20 de persoane sunt date dispărute, relatează Corriere della Sera. Autorităţile au demarat o anchetă pentru omucidere din culpă în urma tragediei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt mulţi dispăruţi”, a anunţat unul dintre şefii echipelor de intervenţie care au ajuns la hotelul Rigopiano din provincia Pescara (regiunea Abruzzo), Antonio Crocetta.

„Nu vreau să dau numere sau date privind posibilele victime de la hotelul Rigopiano, din respect pentru rudele turiştilor de la structura hotelieră, care aşteaptă veşti cu îngrijorare justificată”, a spus şi prefectul din Pescara, Francesco Provolo.

„Facem tot ce se poate face pentru a-i salva pe oaspeţii hotelului”, a adăugat el.

În localitatea Penne, aflată la circa 10 kilometri de hotel, autorităţile au deschis un centru de primire a rudelor persoanelor dispărute, în timp ce echipele de salvare avansează cu greu spre structura acoperită în totalitate de zăpadă.

Clădirea principală a hotelului, zona de spa şi piscine, precum şi anexele au fost lovite în plin de avalanşă. De altfel, clădirea principalş a fost împinsă pe o distanţă de 10 metri de forţa zăpezii.

POMPIERI: „HOTELUL A FOST DISTRUS”

“Hotelul nu mai există, a fost distrus, situaţia este catastrofală”, au afirmat pompierii care au ajuns joi la faţa locului.

Echipele de intervenţie au adus câini special antrenaţi pentru a căuta semne de viaţă, dar nu au detectat deocamdată nimic.

„Structura a fost lovită de avalanşă, care a înghiţit-o, a îngropat-o. Am văzut dărâmături împrăştiate pe o rază de o sută de metri, iar acest lucru a arătat cât de mare este zona de căutare şi de intervenţie. Sunt tone de zăpadă. Şi trunchiuri de copaci şi resturi peste tot”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Pompierilor, Luca Cari.

Câţiva membri ai echipelor de salvare au reuşit să intre în hotelul distrus de avalanşa din provincia italiană Pescara, însă nu au găsit deocamdată niciun supravieţuitor. "Strigăm cu voce tare, dar nimeni nu răspunde”, a spus unul dintre salvatori.

DOI SUPRAVIEŢUITORI PUŞI LA ADĂPOST

Două persoane, care în momentul incidentului ieşiseră din clădire, au fost salvate.

Bucătarul Giampiero Parete, care se află în vacanţă cu soţia sa, Adriana, infirmieră, şi cu cei doi copii ai lor, precum şi Fabio Salzetta, au fost cei care au dat alarma în legătură cu avalanşa.

Aflat în stare de şoc şi suferind de hipotermie, Parete, care este internat la Reanimare în spitalul din Pescara, le-a spus medicilor: „Sunt în viaţă pentru că am ieşit să iau ceva din maşină, soţia şi cei doi copii ai mei au rămas în hotel”.

“A venit avalanşa, am fost acoperit de zăpadă, dar am reuşit să ies. Maşina nu a fost îngropată şi, în concluzie, am aşteptat sosirea echipelor de salvare”, a adăugat bărbatul în vârstă de 38 de ani.

„Giampiero şi toţi ceilalţi oaspeţi ai hotelului plătiseră şi erau în hol, aşteptând să plece, după sosirea maşinilor de dezăpezire. Li s-a spus că vor ajunge la 15 (16 ora României), dar sosirea lor a fost amânată pentru ora 19 (20 ora României). Îşi făcuseră deja bagajele, toţi clienţii voiau să plece”, a povestit angajatorul lui Parete, Quintino Marcella.

De altfel, acesta din urmă a fost primul care a anunţat autorităţile de avalanşă, dar nu a fost crezut. „Am fost sunat (de Parete – n.r.) la 17.40 (18.40 ora României), am dat alarma, dar nu am fost crezut”, a adăugat el.

Primele echipe de salvare au ajuns la hotel joi dimineaţă în jurul orei 4.30 (5.30 ora României), o parte pe schiuri, alţii cu elicopterul, din cauză că drumul era blocat.

Oamenii au început să sape în zăpadă cu mâinile goale şi au reuşit să intre în hotel.

Restul coloanei a rămas blocată la câţiva kilometri de hotel ore la rând şi a ajuns abia în jurul orei locale 11 (12 ora României).

Abia după aceea a început curăţarea zăpezii cu maşini specializate.

REACŢIILE POLITICIENILOR

Premierul Paolo Gentiloni a făcut apel la unitate naţională, spunând că Italia este prinsă într-o “menghină fără precedent” de cutremure şi cele mai puternice furtuni de zăpadă din ultimele decenii.

„Inima şi raţiunea sunt revoltate de ceea ce se întâmplă la hotelul din Gran Sasso”, a subliniat şeful Guvernului.

În faţa acestei crize, ”toate instituţiile statului s-au mobilizat, atât cele civile, cât şi cele militare”, a adăugat el.

“Încă de la început mi-am dat seama că este o tragedie”, a spus primarul din Penne, Mario Semproni, care a urmărit personal eforturile de salvare.

„Sunt şocat, este o întâmplare dramatică. Comuna a pus la dispoziţie toate mijloacele pentru a ajuta echipele de salvare”, a adăugat el.

„Ştim că echipele de salvare ajung din toată ţara; trăim momente de mare îngrijorare”, a declarat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, care se întâlneşte cu preşedinţii Consiliilor regionale din Lazio, Abruzzo, Marche şi Umbria.

„Moartea sub zăpadă din cauza cutremurului care a provocat o avalanţă nu este un episod care poate fi digerat cu uşurinţă. Trebuie să avem putere”, a spus arhiepiscopul de Pescara, Tommaso Valentinetti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.