Doi foşti angajaţi ai Twitter, dintre care unul este american, şi un cetăţean saudit acuzat că a acţionat ca intermediar, au fost inculpaţi în Statele Unite cu privire la faptul că au furnizat Riadului informaţii despre utilizatori ai reţelei de socializare critici la adresa familiei regale saudite, potrivit justiţiei americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceşti agenţi saudiţi au intrat în sistemele interne ale Twitter cu scopul de a obţine informaţii personale despre opozanţi ai regimului saudit şi alte mii de utilizatori” ai reţelei de socializare, a anunţat miercuri, într-un comunicat, procurorul federal din california David Anderson.

”Noi nu vom lăsa întreprinderile sau tehnologiile americane să devină instrumente ale reprimării unor regimuri străine”, a subliniat el.

Ali Alzabarah, un saudit în vârstă de 35 de ani, şi Ahmad Abouammo, un american în vârstă de 41 de ani, sunt acuzaţi de faptul că şi-au folosit statutul de angajaţi Twitter pentru a procura adrese de e-mail sau IP-uri, numere de telefon ori date de naştere ale unor conturi de Twitter şi că au transmis aceste date Riadului.

Ali Alzabarah a furnizat, în 2015, date despre cel puţin 6.000 de conturi, inclusiv al unui opozant al familiei regale saudite refugiat în Canada, potrivit actului de acuzare. Ahmad Abouammo ar fi spionat mai multe conturi de la sfârşitul lui 2014 la începutul lui 2015, în schimbul unui ceas de lux şi sumei de cel puţin 3000.000 de dolari.

Un al treilea bărbat, Ahmed Almutairi, un cetăţean saudit în vârstă de 30 de ani, este acuzat de faptul că a servit ca intermediar între cei doi şi Guvernul ţării sale. El este suspectat de asemenea că l-a ajutat pe Ali Alzabarah să fugă din Statele Unite la sfârşitul lui 2015, după primele întrebări formulate de ierarhia Twitter.

Ahmed Almutairi şi Ali Alzabarah probabil că se află în Arabia Saudită, a precizat Departamentul american al Justiţiei, care a emis un mandat de arestare pe numele lor.

Ahmad Abouammo, care a minţit pe agenţi FBI veniţi să-l interogheze în octombrie 2018, a fost arestat marţi la Seattle, în nord-estul Statelor Unite.

Cei trei bărbaţi sunt suscpectaţi că au lucrat în legătură cu un oficial saudit apropiat prinţului moştenior Mohammed bin Salman, potrivit The Washington Post (WP).

Aceste proceduri judicare intervin în contextul în care relaţiile între Statele Unite şi Arabia Saudită rămân tensionate, la mai bine de un an de la asasinarea lui Jamal Khashoggi.

Mohammed bin Salman a fost desemnat drept vinovat de către o expertă a ONU şi de către CIA de asasinarea jurnalistului saudit, un colaborator WP, ucis şi dezmembrat la 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

După piratarea contului şefului său Jack Dorsey în septembrie, acest caz este un nou episod stânjenitor pentru Twitter.

Aceste proceduri ridică din nou întrebări cu privire la capacitatea gigantului californian de a proteja datele confidenţiale ale utilizatorilor săi, mai ales în faţa unor atacuri ale unor regimuri represive.

”Suntem conştienţi de eforturi nefaste depuse de actori în încercarea de a ne ataca serviciul”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Twitter. ”Limităm accesul la informaţii sensibile la un număr limitat de angajaţi”, a adăugat el.

”Înţelegem riscurile incredibile pe care şi le asumă cei care folosesc Twitter pentru a-şi împărtăşi opiniile şi a cere socoteală celor care se află la putere”, a spus el, dând asigurări că există instrumente în vederea protejării acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.