Talibanii şi-au etalat forţa militară la o paradă, în weekend, a zeci de combatanţi puternic înarmaţi, la Maymana (nord-vest), unde ciocniri cu populaţia uzbecă au avut loc la sfârşitul săptămânii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestaţii au izbucnit în acest oraş, capitala provinciei Faryab, din cauza arestării unui comandant taliban de origine uzbekă, acuzat de implicare într-o răpire.

Acest incident a provocat temeri cu privire la tensiuni între populaţiile civile paştună şi uzbekă cu talibanii, în imensa lor majoritate de origine paştună.

Potrivit unor informaţii neconfirmate, maii mulţi membri ai comunitţii au fost ucişi în incidente izolate.

”Am desfăşurat sute de combatanţi din provincii din jur, iar situaţie este, acum, sub control”, a dat asigurări AFP, în weekend, un oficial de rang înalt de la Ministerul afgan al Apărării, Latifullah Hakimi.

Coloane de combatanţi talibani mascaţi, purtând un shalwar kameez - tunica tradiţională afgană - albă, o vestă de camuflaj militară şi o eşarfă cu crezul musulman inscripionat au defilat duminică.

Zeci de alţi combatanţi, mai greu înarmaţi, erau postaţi în camionete şi vehicule militare, cu armament confiscat unor forţe ale fostului Guvern şi armatei americane în timpul preluării fulgerătoare a puterii de către talibani în august.

Populaţia locală a asistat în calm la defilare.

”În urmă cu două zile, situaţia nu era bună din cauza unor manifestaţii, însă acum este normală”, a declarat AFP un comerciant în vârstă de 20 de ani, Rohullah.

”Singura noatră problemă este că oamenii nu au ce să muncească (...). Însă suntem foarte mulţumiţi de securitate”, a adăugat el.

Talibanii întâmpină dficultăţi în a se transforma dintr-o mişcare insurecţională într-o administraţie capabilă să conducă o ţară aflată pe marginea prăpastiei economice şi în care peste jumătate din populaţie este ameninţată de foamete.

Islamiştii întâmăpină dficultăţi în a menţine disciplina în rândul trupelor lor, mai ales în regiuni mai izlate, unde comandanţi locali nu ezită să ignore ordine de la Kabul şi să impună propria lege.

E au anunţat sâmbătă că au exclus din rândul lor aproximativ 3.000 de membri, pe care-i acuză de practici ilegale, în cadrul unui vast ”proces de filtrare”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.