Curtea Supremă a Statelor Unite a aplicat o nouă lovitură opozanţilor unei legi din Texas care interzice, de patru luni, avortul, începând din a şasea lună de sarcină, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea, care a o solidă majoritate conservatoare de şase dintre cei nouă judecători, a refuzat - fără să motiveze - să trimită dosarul la un tribunal federal care a blocat, în primă instanţă, această lege.

Concret, acest lucru înseamnă că dosarul rămâne pe mâna foartei conservatoare Curţi de Apel din New Orleans, unde s-a împotmolit procedura.

Cei trei magistraţi progresişti din cadrul Curţii Supreme s-au disociat de colegii lor - într-un  text pe un ton acid.

”Azi (joi), pentru a patra oară, Curtea a refuzat să apere femeile însărcinate din Texas”, acuză judecătoarea Sonia Sotomayor în numele lor.

”Curtea se uită în altă parte” în timp ce Texasul ”îşi privează cetăţenii de drepturle lor constituţionale”, denunţă ea.

Acest stat din Sud interzice avortul, de la 1 septembrie, inclusiv în caz de viol şi incest, imediat ce sunt perceptibile bătăile inimii embrionului, la aproximativ şase luni de sarcină, când majoritatea femeilor ignoră faptul că sunt încărcinate.

Aproximativ zece legi de acelaşi fel au fost invalidate în trecut, din cauză că încalcă jurisprudenţa Curţii Supreme, care a recunoscut în 1973, în hotărârea istorică ”Roe V. Wade” şi a reafirmat în 1992 dreptul americancelor de a avorta atât timp cât fătul nu este viabil, adcă până către săptămânile 22-24 de sarcină.

Însă Texasul a conceput un dispozitiv excepţional. Legea sa le încrednţează ”în mod exclusiv” cetăţenilor grija de a impune respectarea acestei interdicţii, încurajându-i să dea în judecată, în civil, persoane şi organizaţii care ajută femei să o încalce, în schimbul promisiunii unei despăgubiri în valoare de 10.000 de dolari.

În lipsa unui oficial căruia să i se ordone să nu aplice această lege, acest mecanism complică intervenţia justiţiei federale.

Curtea Supremă, care a fost sesizată în mai multe rânduri, s-a ascuns în spatele acestor ”probleme noi de procedură” şia rămas la distanţă.

Inacţiunea Curţii, considerată drept un semn al influenţei celor trei judecători numiţi de către Donald Trump, arată că aceasta nu este dispusă să apere dreptul la avort.

Ea ar putea să renunţe să-l apere în alt dosar, privind statul Mississippi.

Într-o audiere consacrată acestuo dosar, mai mulţi magistraţi de la Curte au părut pregătiţisă anuleze hotărârea ”Roe v. Wade”, ceea ce ar permite fiecărui stat să facă ceea ce vrea în privinţa întreruperii voluntare a sarcinii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.