Linii de tren şi autobuz urmează să lege - începând de la 1 iulie - Crimeea anexată de către Rusia în 2014 de regiuni cucerite în sudul Ucrainei, anunţă miercuri autorităţi proruse de ocupaţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este o premieră de la anexarea Crimeei, în 2014, de către Moscova, şi suspendarea transporturilor între aceste regiuni.

”Ministerul de interne” autoproclamat din regiunea Herson, ocupată din martie de către trupe ruse, anunţă într-un comunicat că autobuze vor efectua rute dus-întors, de două ori pe zi, de la Simferopol, capitala Crimeei, la Herson.

El mai anunţă că autobuze urmează să asigure, de la 1 iulie, legături între Simferopol şi oraşele ucranene cucerite Melitopol şi Berdeansk, situate în regiunea ucraineană Zaporijjea, ocupată în parte de către armata rusă.

Potrivit aceleiaşi surse, o linie feroviară urmează să funcţioneze între oraşele Djankoi, Herson şi Melitopol.

”Securitatea transporturilor va fi asigurată de către Rosgvardia”, Garda Naţională rusă, se arată în comunicat.

RUSIFICARE

De la cucerirea acestor tertorii situate în sudul Ucrainei, Moscova duce o politică de rusificare.

Moscova a impus aici moneda rusă, rubla, a început să distribuie paşapoarte ruseşti şi reprimă voci critice.

Primarul ucrainean al oraşului Hersonului, Igor Kolîhaev, care a fost înlăturat de la putere în aprilie, a fost arestat marţi.

Noii conducători locali proruşi îşi clamează neîntrerupt voinţa de a organiza referendumuri prin care aceste regiuni să fie anexate Rusiei.

Adjunctul şefului administraţiei de ocupaţie din Herson, Kirill Stremousov, a reafrmat miercuri, pe telegram, că un referendum se află în pregătire, fără să prezinte vreun calendar în acest sens.

În paralel, mai multe atentate au avut loc în regiune, în ultimele săptămâni, vizând reprezentanţi ai Kremlinului.

La 24 iunie, un reprezentant prorus a fost asasinat la Herson, în explozia maşinii sale, un act catalogat drept ”terorist” de către Moscova.

Forţe ucrainene au relansat o ofensivă, în ultimele săptămâni, în regiunea Herson, şi cu recucerit teritoriu de la ruşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.