Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a purtat o discuţie telefonică ”lungă şi semnificativă” cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Pe agenda discuţiilor s-au aflat ”problema aprovizionării Ucrainei cu combustibil”, sprijinului pe care Parisul îl oferă Kievului în domeniul apărării, precum şi ”posibile modalităţi de export ale produselor agricole ucrainene”, relatează The Guardian. Macron i-a promis omologului său ucrainean că Franţa va livra arme suplimentare Ucrainei în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Palatului Elysée, citat de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Macron a confirmat că livrările Parisului de armament vor ”continua şi vor creşte în intensitate în zilele şi săptămânile următoare, la fel ca şi livrarea de ajutor umanitar”, se mai arată în comunicat.

Liderul francez a mai spus că cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi ”analizată” în cadrul unei sesiuni a Consiliului European din luna iunie şi se va baza pe ”spiritul exprimat la summitul de la Versailles de către toate statele membre care au declarat că Ucraina face parte din familia europeană”.

Convorbirea telefonică dintre cei doi preşedinţi a durat o oră şi 10 minute, potrivit Palatului Elysée.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe contul de Twitter că i-a comunicat omologului său francez, Macron ”cursul ostilităţilor”, informaţii cu privire la operaţiunea de salvare a armatei din oţelăria Azovstal, dar şi ”viziunea perspectivelor procesului de negociere”.

Finished a long and meaningful phone conversation with @EmmanuelMacron. Told about the course of hostilities, the operation to rescue the military from Azovstal and the vision of the prospects of the negotiation process. Raised the issue of fuel supply to Ukraine. (1/2)

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 17, 2022

Cei doi şefi de stat au vorbit şi despre ”pregătirea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni” impuse de Uniunea Europeană şi ”posibile modalităţi de export ale produselor agricole ucrainene”, a mai afirmat Zelenski.

We also discussed defense support from France, preparation of the 6th package of sanctions, possible ways to export Ukrainian agricultural products. Held a substantive discussion of our application for the status of a candidate for EU membership. (2/2)

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 17, 2022

Macron şi Zelenski, au purtat, de asemenea, o ”discuţie semnificativă” referitoare la cererea Ucrainei pentru statutul de candidat la procesul de integrare în Uniunea Europeană, a adăugat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.