Statele Unite au cerut o reuniune publică a Consiliuluide Securitate al ONU - luni - cu privire la criza în centrul căreia se află Ucraina, din cauza ameninţării pe care Rusia o face să planeze la adresa securităţii şi păcii internaţionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Peste 100.000 de militari ruţi sunt desfăşuraţi la frontiera ucraineană, iar Rusia comite alte acţiuni de destabilizare vizând Ucraina, ceea ce constituie o ameninţare clară la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi a Chartei ONU”, a acuzat joi ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield.

”Continuând neîncetat diplomaţia pentru a dezamorsa tensiunile acestei ameninţări grave la adresa păcii şi securtăţii europene şi mondiale (...), membrii Consliului de Securitate trebuie să examineze fără ocolişuri faptele”, justifică ea într-un comunicat.

Membrii Consiliului este necesar ”să analizeze ceea ce se află în joc în Ucraina, Rusia, Europa şi principiile fundamentale ale ordinii internţaionale în cazul în care Rusia invadează şi mai mult Ucraina”, subliniază ea, referindu-se în mod implicat la Peninsula ucraneană Crimeea, anexată în 2014 de către Rusia.

Iniţial Statele Unite sperau să organizeze această reuniune a Consiliului de Securitate al ONU vineri, potrivit unor diplomaţi.

Însă, potrivit acestor surse, Statele Unite au acceptat să o amâne luni, pentru a nu interfera cu discuţia la telefon prevăzută vineri între preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vadimir Putin.

Luni este ultima zi a preşedinţiei Norvegiei a Consiliului, care este preluată marţi de către Rusia - în februarie.

Solicitarea unei reuniuni luna viitoare ar fi fost mai complicată pentru Statele Unite, în contextul în care Rusia urmează să preia controlul agendei Consiliului, observă un diplomat.

Statele Unite au sugerat la jumătatea lui ianuarie că intenţionau să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU doar după o eventuală intervenţie militară în Ucraina, aşa cum s-a întâmplat în cazul anexării Crimeei.

Potrivit unei surse diplomatice, Statele Unite s-au răzgândit, ”pentru a se pregăti mai bine” în vederea acestei eventualităţi.

”Atunci când are loc o interveţie militară, ea are loc rapid”, declară această sursă sub protecţia anonimatului.

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU ”este, evident, un pic teatru”, recunoaşte sursa citată.

”Nu este momentul să aşteptăm şi să vedem. Acum este necesară toată atenţia Consiliului”, subliniază în comunicatul său Linda Thomas-Greenfield.

Într-un interviu acordat recent televiziunii publice române, Linda Thomas-Greenfield a subliniat că o sesizare a Consiliului de Securitate al ONU ar permite o izolare a Rusiei.

”Chiar dacă ea (Rusia) are drept de veto, izolarea sa se va face simţită” în faţa unui ”front unt”, aprecia ea.

”Atunci când suntem uniţi împotriva Rusiei, puterea de veto îi este slăbită”, a declarat ea, citând anexarea Crimeei.

”Noi am obţinut 13 voturi în favoarea unor acţiuni împotriva Rusiei, o abţinere şi un «nu» - vetoul Rusiei. Ele erau complet şi total izolate, iar noi sperăm să se întâmple din nou”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.