O companie din cadrul imperiului lui Evgheni Prigojin, un oligarh pe care presa rusă l-a numit ”bucătarul-şef” al preşedintelui Vladimir Putin, a finanţat ”fabrica de troli” care a folosit reţele de socializare pentru a răspândi ştiri false în campania alegerilor americane din 2016, declară mai multe surse la curent cu această anchetă pentru CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prigojin este cel care i-a servit caviar şi trufe fostului preşedinte american George W. Bush în 2002, la un summit la Sankt Petersburg, potrivit postului american. Mai înainte, el a renovat o ambarcaţiune care a devenit cel mai exclusivist restaurant din oraşul natal al preşedintelui rus. Însă afacerile lui Prigojin au trecut cu mult dincolo de bucătărie, comentează postul.

O parte a ”fabricii de troli” avea un nume şi o misiune foarte intrigante - ”Departamentul de provocări”, însărcinat să răspândească ştiri false şi disensiuni sociale în Occident, potrivit unor documente interne ale companiei obţinute de CNN.

Oligarhul este unul dintre membrii cercului restrâns de la Kremlin.

Potrivit unor oficiali americani şi unor documente examinate de CNN, compania sa ar fi principala susţinătoare a "Internet Research Agency" (IRA), o firmă secretă în domeniul tehnologiei cu sediul la Sankt Petersburg.

Prigojin a fost sancţionat de Departamentul american al Trezoreriei în decembrie 2016 din cauză că a susţinut financiar ocuparea militară a Ucrainei. Două dintre companiile sale, inclusiv afacerile de catering, au fost sancţionate de către Trezoreria americană anul acesta.

CNN a examinat zeci de documente divulgate de companiile lui Prigojin, care dezvăluie noi probe ale legăturilor acestuia cu ”fabrica de troli”.

Un contract furnizează IRA mijloace de monitorizare a reţelelor de socializare şi un ”sistem de promovare automată pe motoare de căutare”.

Alte documente arată că bugetul lunar al IRA era de aproximativ un milion de dolari în 2013 - repartizat între departamente care includeau operaţiuni în limba rusă şi utilizarea reţelelor de socializare în engleză.

”Departamentul de provocări” avea ca misiune ”cum să creăm ştiri pentru a ne atinge obietivele”.

Alt document dezvăluie un contract din 2013, întocmit de un angajat al Concord Management and Consulting, principala activitate a lui Prigojin cu sediul la Sankt Petersburg. Contractul prevede lucrări în domeniul construcţiilor la IRA în valoare de 20 de milioane de ruble (650.000 de dolari) şi este semnat de directorul general al IRA.

Alte înregistrări ale companiei, examinate de CNN, arată că un angajat de la Concord Consulting a trecut ulterior la IRA.

CNN scrie că trimis mai multe e-mailuri şi a dat mai multe telefoane la Concord Consulting, însă fără să primească răspuns.

IRA nu mai există, adaugă postul.

Prigojin este foarte atent la imaginea sa. Anul trecut el a deschis 15 procese împotriva companiei de Internet Yandex, în baza unei legi care obligă motoarele de căutare online să şteargă ”infrmaţii ilegale, inexacte sau irelevante”. Dosarul a fost abandonat ulterior.

Internet Research Agency se află de mult timp în vizorul unor anchete americane.

O evaluare declasificată întocmită de comunitatea americană de informaţii, publicată în ianuarie, conchide că ”probabilul finanţator al aşa-numitei Internet Research Agency de troli profesionişti cu sediul la Sankt Petersburg este o aliată apropiată a (preşedintelui rus Vladimir) Putin, cu legături cu serviciile ruse de informaţii”, însă nu menţionează numele lui Prigojin.

Oligarhul are un trecut ”colorat”, scrie CNN.

El a petrecut nouă ani la închisoare, în anii '80, condamnat pentru fraudă şi jaf, potrivit presei ruse. După ce a fost eliberat din închisoare, a intrat în domeniul producerii şiii distribuţiei de produse culinare, renovând o ambarcaţiune şi deschizând New Island, unul dintre cele şase restaurante de lux pe care le deţine la Sankt Petersburg.

Putin apelează la serviciile sale atât de ziua sa de naştere, cât şi la dineuri oferite unor lideri străini precum preşedinţii american Bush şi francez acques Chirac. The Moscow Times îl numeşte pe Prigojin, într-un titlu, ”bucătarul-şef personal” al lui Putin.

Prigojin a obţinut ulterior contracte profitabile cu şcoli şi cu forţele armate ruse.

El l-a însoţit pe Putin într-o vizită la o nouă fabrică de-a sa de procesare a produselor alimentare în 2010, dată până la care era deja un apropiat al Kremlinului şi deţinea un imperiu comercial în expansiune.

ORIGINEA IRA

Internet Research Agency avea sediul pe strada Savuşkina, la numărul 55, la Sankt Petersburg, înainte să-şi înceteze operaţiunile pe 28 decembrie 2016.

Însă, potrivit jurnalistului de investigaţie Andrei Zaharov, care lucrează pentru gripul media RBC, IRA funcţionează în continuare. ”Ei deţin o mulţime de entităţi legale”, afirmă Zaharov, ”şi ”le schimbă, cred la un an sau doi”.

Documente ale companiei aflate în posesia CNN par să confirme aceste afirmaţii, scrie CNN, care precizează că altă companie, de la aceeaşi adresă, este Glavset, al cărei director general are acelaşi nume cu al şefului IRA. Numele este identic cu al unui fost şef al poliţiei regionale din Sankt Petersburg, subliniază postul american, care precizează că a încercat să contacteze conducerea acestei companii, fără succes.

Glavset enumeră printre activităţile sale ”crearea şi utilizarea de baze de date şi resurse de informaţii” şi ”dezvoltarea de programe informatice, servicii de publicitate şi servicii de plasare de informaţii”. Ea a fost înregistrată ca societate la Registrul rus al entităţilor juridice în februarie 2015.

Un pic mai târziu, ea a început să dea anunţuri de angajare de personal la un site de ”vânători de capate” (hh.ru). Un astfel de anunţ în vederea angajării unui copywriter, precizează că postul implică ”scrierea a diverse texte pentru Internet şi conţinut pentru reţele de socializare”. În anunţ se oferea un salariu de 30.000 de ruble (un pic peste 500 de dolari la acea vreme)  şi se preciza că nu era necesară experienţa. Celor interesaţi li se promitea că vor lucra cu o echipă de ”colegi tineri şi entuziaşti”, într-un ”birou confortabil şi stilat”, potrivit anunţului.

Însă nu aşa îşi aminteşte Liudmila Savciuk IRA, unde a lucrat timp de două luni, în 2015. Ea a declarat pentru CNN că accesul la alte etaje era restricţionat printr-un sistem pe bază de card de acces, iar angajaţii erau supravegheaţi video tot timpul. ”Angajaţii nu au voie să vorbească între ei”, a declarat ea. 

Savciuk estimează că, în prezent, ”aproximativ 1.000 de persoane lucrează pe strada Savuşkina. Şi este vorba doar despre o singură clădire”. Ea crede că alţi angajaţi lucrează la distanţă.

Alt fost angajat, intervievat anonim săptămâna aceasta de postul independent rus de televiziune RAIN, a declarat că ”exista un obiectiv - să se influenţeze opinii, să se conducă la discuţii (...). Exista un document cu privire la strategie. Era necesa să ştii toate problemele importante din Statele Unite. Probleme fiscale, probleme ale gay-ilor, minorităţilor sexuale, armamentului”.

Fostul angajat spune că misiunea consta în ”a intra în conflict, a-l alimenta, a provoca valuri”. El a dat un exemplu. ”Era necesar să scrii că sodomia este un păcat. Asta îţi aducea câteva duzini de like-uri”.

El a declarat că IRA îşi pune angajaţii să urmărească serialul american "House of Cards" pentru a-şi îmbunătăţi engleza.

Spre deosebire de Casa Albă fictivă a lui Frank Underwood, ”atmosfera de acolo mie îmi amintea de Gulagul antiutopic”, a declarat Savciuk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.