Circa 350.000 de copii sunt prinşi în vestul Mosulului, a avertizat duminică organizaţia Salvaţi Copiii, în timp ce forţele irakiene au lansat o ofensivă asupra jihadiştilor din oraş, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Forţele irakiene şi aliaţii lor, inclusiv SUA şi Marea Britanie, trebuie să facă tot ce este în puterea lor pentru a apăra copiii şi familiile lor de rău şi pentru a evita ca clădirile civile, precum şcolile şi spitalele, pe măsură ce avansează în oraş”, a declarat directorul pentru Irak al organizaţiei, Maurizio Crivallero.

Între timp, forţele irakiene, susţinute de SUA, au început duminică să avanseze spre aeroportul din Mosul, prima ţintă a ofensivei de eliberare a vestului oraşului aflat încă sub controlul organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Unităţi ale poliţiei federale irakiene conduc asaltul asupra districtelor Mosulului aflate la vest de fluviul Tigru. Obiectivul lor este să captureze aeroportul Mosul, aflat la sud de oraş.

Oamenii legii au capturat mai multe sate şi o centrală electrică în primele ore ale ofensivei. Mai mulţi militanţi, inclusiv lunetişti, au fost ucişi, au anunţat autorităţile.

orţele guvernamentale au recucerit luna trecută estul oraşului, ultimul fief important al ISIS în Irak. Însă partea de vest, cu străzi înguste şi şerpuite, s-a dovedit o provocare mai mare.

Potrivit BBC, reducerea la minimum a numărului de victime civile şi evitarea recuceririi fiefului ISIS sunt considerate cheie pentru a recâştiga încrederea populaţiei din toată ţara.

Experţii avertizează că vestul Mosulului, deşi mai mic decât estul, este mai dens populat şi include cartiere considerate pro-ISIS.

ONU şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu civilii rămaşi în localitate, al căror număr ar fi de până la 650.000.

Forţele irakiene au aruncat sâmbătă, din elicopter, fluturaşi prin care anunţau ofensiva iminentă.

La sfârşitul lunii ianuarie, ONU a afirmat că aproape jumătate dintre victimele de la Mosuul sunt civili. Cel puţin 1.096 au fost ucişi, iar 694 au fost răniţi în provincia Nineveh de la începutul lui octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.