Oraşul Shanghai va elimina de luni unele măsuri ale politicii draconice anti-Covid în vigoare în China, au anunţat autorităţile, duminică, după un val de demonstraţii istorice împotriva restricţiilor de sănătate şi pentru mai multe libertăţi politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locuitorii acestui centru financiar al Chinei vor putea din nou să folosească transportul public şi să acceseze anumite locuri publice, cum ar fi parcuri şi atracţii turistice, fără a fi necesar să arate un rezultat negativ al testului PCR, vechi de mai puţin de 48 de ore, se arată într-un comunicat difuzat pe reţeaua socială WeChat.

Shanghai merge astfel pe urmele multor oraşe, inclusiv Beijing, Tianjin, Shenzhen şi Chengdu, care au anulat sâmbătă obligaţia de a prezenta un test negativ în transportul public.

Furia chineză faţă de linia dura a pandemiei s-a răspândit în străzi weekendul trecut, o mobilizare la o amploare nemaivăzută în decenii.

China a încercat rapid să înăbuşe mişcarea, cu o prezenţă puternică a poliţiei pe străzi şi o supraveghere sporită a reţelelor sociale.

În acelaşi timp, mai multe oraşe au început să uşureze restricţiile, în special prin renunţarea la testarea zilnică în masă, unul dintre stâlpii plictisitori ai „zero-Covid”, în vigoare de aproape trei ani.

Autorităţile locale din Beijing au renunţat sâmbătă la înregistrarea cu numele real care era necesară pentru achiziţionarea de medicamente pentru răceală şi febră.

Preşedintele Xi Jinping a apărat, joi, alături de preşedintele Consiliului European Charles Michel, în vizită la Beijing, relaxarea politicii urmate în faţa Covid-ului subliniind că, de acum înainte, varianta „Covid în China este în principal Omicron, mai puţin mortal, ceea ce deschide calea pentru o mai mare flexibilitate a restricţiilor”, a spus un oficial european, vorbind sub protecţia anonimatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.