Premierul demisionar David Cameron anunţă că nu va declanşa negocieri cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE în această fază, relatează The Associated Press şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a declarat luni, în Camera Comunelor, că Londra nu va invoca în acest stadiu articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009, relatează AFP.

"Guvernul britanic nu va invoca artocolul 50 pentru moment (...). Aceasta este decizia noastră suverană şi revine Marii Britanii şi numai ei să decidă acest lucru", a declarat el, citat de agenţia franceză, cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles, primul de după referendumul de joi prin care britanicii s-au pronunţat, cu 52% din voturile exprimate, pentru un "Brexit".

În opinia sa, rezultatul referendumului "nu este rezultatul cel mai bun pentru Marea Britanie", potrivit AP.

Însă rezultatul referendumului trebuie respectat şi implementat "în cel mai bun mod posibil", a apreciat el, potrivit agenţiei americane.

Liderul Partidului Conservator a anunţat totodată că nu vor exista modificări imediate în ceea ce-i priveşte pe cetăţenii europeni care trăiesc în prezent în regat, adaugă AP.

O ieşire din Uniunea Europeană va fi departe de "o navigare simplă" pentru economia britanică, a avertizat Cameron, potrivit agenţiei americane. Însă instituţiile financiare britanice au planuri "robuste" şi pot rezista incertitudinii unui Brexit, a mai subliniat premierul demisionar.

Anumite voci s-au ridicat pe plan european cerând ca Guvernul britanic să invoce rapid articolul 50, care declanşează procesul de negociere şi retragerea ţării din UE.

Însă Cameron a semnalat deja că va lăsa acest lucru în seama succesorului său, al cărui nume, potrivit unor instanţe ale Partidului Conservator urmează să fie cunoscut cel mai târziu pe 2 septembrie.

"Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană, dar nu trebuie să întoarcă spatele Europei şi restului lumii", a declarat Cameron- citat de AFP - în Parlament, întrunit în sesiune luni, după o pauză, pentru referendum, care decis în favoarea unui Brexit.

"Va fi necesar să stabilim tipul de relaţie pe care vrem să-l avem de-acum cu UE", a adăugat el.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.