China intenţionează să o înlocuiască pe şefa Executivului din Hong Kong Carrie Lam, aflată în dificultate după patru luni de manifestaţii tot mai violente în acest teritoriu autonom, dezvăluie ziarul The Financial Times (FT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflată în post de la jumătatea lui 2017, Lam cristalizează furia protestatarilor, care îi cer demisia de la conducerea Hong Kongului, o fostă colonie britanică retrocedată Chinei în 1997.

Beijingul a susţinut-o până acum în totalitate pe şefa Executivului şi denunţă violenţele comise de manifestanţi, care cer din iunie mai multă autonomie şi libertăţi civile, în contextul unei acaparări tot mai mari, consideră ei, a Guvernului central.

Însă, potrivit FT, care citează persoane la curent cu deliberări în curs, autorităţile centrale ar elbora un plan în vederea înlocuirii cu un şef de Guvern ”interimar”.

Aceste surse au declarat cotidianului britanic că totul depinde de situaţia de pe teren. O revenire a ordinii ar fi o condiţie prealabilă oricărei înlocuiri a lui Carrie Lam, pentru a nu da impresia că a cedat în faţa violenţelor.

Ministerul chinez de Externe a dezminţit în mod ferm, miercuri, dezvăluirile FT, denunţând ”un zvon politic cu intenţii ascunse răuvoitoare”.

”Guvernul central va continua să ofere susţinerea sa fermă şefei Executivului Carrie lam şi Guvernului său (...), pentru a pune capăt violenţelor, revoltelor şi a restabili ordinea cât mai rapid posibil”, a declarat într-o conferinţă de presă obişnuită o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.

La rândul său, biroul lui Lam de la Hong Kong a anunţat că nu vrea să comenteze zvonuri.

După ce autorităţile locale au interzis, la începutul lui octombrie, purtarea măştilor la manifestaţii, Hong Kongul a înregistrat o intensificare puternică a violenţei şi numeroase acte de vandalism.

Dacă preşedintele chinez Xi Jinping validează plecarea lui Carrie Lam, succesorul acesteia la conducerea Executivului de la Hong Kong ar urma să intre în funcţie în martie, mai dezvăluie FT.

Într-o înregistrare audio al cărei conţinut a fost divulgat în septembrie, Lam delara că ar demisiona dacă ar avea ”de ales”. Ea a dezminţit, ulterior, că vrea să plece din post.

Desemnată la conducerea Hong Kongului de către un Comitet format de Beijing, Carrie Lam concentrează frustrarea contestatarilor şi mai are un nivel de susţinere de aproximativ 22% potrivit unui sondaj recent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.