Barack Obama, în vârstă de 55 de ani, îşi ia marţi adio de la viaţa politică americană, după două mandate consecutive la Casa Albă, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Democratul, care-i va ceda puterea pe 20 ianuarie republicanului Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, a ales oraşul Chicago, locul fulgerătoarei sale ascensiuni politice, pentru a-şi susţine ultimul discurs în calitate de preşedinte al Statelor Unite.

Însoţit de soţia sa Michelle şi de vicepreşedintele Joie Biden, el va vorbi de la "McCormick Place", în centrul acestui mare oraş din Illinois (nord).

Biletele - gratuite - pentru a asista la acest ultim discurs s-au oferit sâmbătă dimineaţa, în faţa centrului de conferinţe, unde sute de persoane au stat la coadă, în frig, sperând să obţină preţiosul sesam.

Câteva străzi mai sus, la Grant Park, o imensă grădină publică situată între Lacul Michigan şi zgârie-nori, Barack Obama lua cuvântul în seara primei sale victorii, pe 5 noiembrie 2008.

”A luat mult timp. Însă, în această seară, mulţumită lucrurilor pe care le-am realizat astăzi şi în aceste alegeri, în acest moment istoric, a sosit schimbarea”, anunţa primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite, după victoria sa zdrobitoare asupra adversarului său republican John McCain.

”NU UN DISCRUS ANTI-TRUMP”

”Dacă cineva se mai îndoieşte că America este locul în care totul este posibil (...), răspunsul îi este dat în această seară”, adăuga el în faţa câtorva zeci de mii de persoane adunate în frig, care agitau pancarte cu sloganul ”Yes we can”.

Opt ani la conducerea primei puteri a lumii i-au albit tâmplele şi i-au slăbit faţa, însă preşedintele în exerciţiu, care se poate sprijini pe o solidă cotă de popularitate, intenţionează să lanseze din nou un mesaj al speranţei.

El a spus că vrea să le mulţumească americanilor pentru ”această extarordinară aventură” şi să ”ofere câteva reflecţii” despre viitor.

”Este un discurs aparte (într-o preşedinţie), nu există un plan”, declară pentru AFP Cody Keenan, scriitorul discursurilor lui Barack Obama, care dă asigurări că a citit toate discursurilor predecesorilor acestuia. Ttradiţia a fost inaugurată de George Washington.

El intenţionează să revină asupra parcursului său şi să-şi prezinte ”viziunea sa a Americii”, ceea ce ”nu va fi un discurs anti-Trump”, dă asigurări Keenan.

Să vorbească despre viitor fără să-l atingă pe succesorul său, în numele unei tranziţii politice paşnice se anunţă un exerciţiu de echilibristică pentru cel care spunea în campanie că progresele realizate în ultimii opt ani ”vor fi făcute fum” în cazul victoriei magnatului în domeniul imobiliar.

”30 DE SECUNDE ŞI LA BIROU”

Donald Trump va participa miercuri, la New York, pentru prima dată de când a fost ales, pe 8 noiembrie, la o conferinţă de presă.

Chicago, unde familia Obama deţine în continuare o casă, va juca un rol central în ”viaţa de după” a preşedintelui democrat. Oraşul îi va găzdui biblioteca prezidenţială şi fundaţia.

Barack Obama a preconizat că locui timp de încă câţiva ani la Washington, pentru ca fiica sa mai mică, Sasha, să-şi termine liceul.

Însă el a amintit mereu ataşamentul său faţă de Chicago. ”Acolo am găsit o formă de idealism, acolo mi-am cunoscut soţia, acolo mi s-au născut copiii”.

La întoarcere, în noaptea de marţi spre miercuri, Barack Obama va mai avea doar zece zile de petrecut la Casa Albă.

În această clădire publică, cea mai veche din capitala federală, a muncit şi locuit timp de opt ani. Şi şi-a văzut cele două fiice crescând.

”Este unul dintre principalele avantaje în a fi preşedinte, la care nu te gândeşti înainte să vii aici; nu mi-a luat niciodată mai mult de 30 de secunde să mă duc de acasă la birou...”, a declarat el într-un interviu difuzat duminică de ABC.

”Mulţumită acestui lucru am putut să menţin o viaţă de familie, care m-a hrănit şi susţinut în toată această perioadă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.