Preşedintele Barack Obama a vorbit în ultima sa conferinţă de presă de la Casa Albă şi despre problema coloniilor israeline, care erodează soluţia celor două state şi creează o situaţie periculoasă atât pentru palestinieni, pentru securitatea regională, cât şi pentru Statele Unite. De asemenea, preşedintele american a atras atenţia că status quo-ul actual este periculos pentru democraţie, precum şi pentru noţiunea de bază a unui stat evreu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voi continua să fiu îngrijorat de problema dintre israelieni şi palestinieni, pentru că acest status quo este nesustenabil, este periculos pentru israelieni, creează o situaţie oribilă pentru palestinieni, pentru securitatea regională, dar şi pentru Statele Unite”, şi-a început preşedintele american discursul cu privire la rezoluţia de condamnare a practicii construirii de colonii israeliene în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.

Barack Obama a explicat că, în ciuda investirii de timp şi energie în vederea soluţionării problemei dintre israelieni şi palestinieni, diplomaţii americanu nu pot forţa cele două părţi să ajungă la pace, iar situaţia actuală este complicată de orientarea politică spre dreapta conservatoare, patriotică şi populistă de la Tel Aviv, precum şi de scăderea puterii preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

”Trebuie să păstrăm posibilitatea unei soluţii a celor două state, pentru că nu găsim o alternatovă la acest lucru. I-am spus asta direct lui Netanyahu, am spus asta atât în Israel, cât şi în Palestina”, a declarat preşedintele de la Casa Albă.

Obama a explicat că sporirea coloniilor evreieşti construite ilegal pe teritoriul palestinian va duce la o continuă ocupaţie şi la apariţia unor milioane de oameni care sunt trataţi drept cetăţeni de clasa a doua şi discriminaţi pe scară largă de conducerea de la Tel Aviv.

”Creşterea colonizării creează o realitate pe teren, care în timp va face soluţia celor două state imposibilă. Prin această rezoluţie este important să trimitem un semnal de deşteptare”, a explicat liderul de la Washington.

Barack Obama şi-a exprimat speranţa că rezoluţia va duce la o dezbatere reală între cele două comunităţii, care deşi nu va duce imediat la pace, măcar va duce la discutarea unor alternative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.