Un avion britanic de luptă de tip F-35 care a căzut în Marea Mediteramă, la decolarea de la bordul portavionul HMS Queen Elizabeth, a fost recuperat, anunţă miercuri oficiali NATO şi britanici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Operaţiuni în vederea recuperării avionulu (de tip) F-35 la Marea Mediterană s-au încheiat cu succes”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

”Aliaţii NATO Italia şi Statele Unite şi-au oferit susţinerea în operaţiunea de recuperare”, precizează pe Twitter comandamentul aerian al NATO.

Avionul de tip F-35B, de fabricaţie americană, a căzut în mare la 17 noiembrie, în timp ce decola de la bordul HMS Queen Elizabeth, principalul portavion britanic, care revenea dintr-o msiiune din regiunea indo-pacifică. Pilotul s-a catapultat la timp.

O înregistrare video de la bordul portavionului, difuzată de presa britanică, surprinde avionul căzând în apă de pe rampă.

Potrivit site-ului specializat UK Defence Journal, un marinar suspectat de divulgarea înregistrăriii video, a fost arestat şi trimis în Regatul Unit.

Tabloidul The Sun dezvăluie că oficiali din Apărarea brtanică cred că un capac de motor, din plastic, a fost lăsat pe una dintre intrările pentru aer ale avionului, cauzând accidentul.

La 22 noiembrie, oficiali britanici şi NTO aflaţi la bordul HMS Queen Elizabeth dădeau asigurări AFP că sunt în măsură să recupereze epava avionului înainte ca Rusia să facă acest lucru.

Ei nu au oferit detalii cu privire la operaţiunea de recuperare, invocând necesitatea secretului.

Regatul Unit a primit 21 de avioane de luptă invizibile pe radar de tip  F-35B, fabricate în Statele Unite, majoritatea destinate portavioanelor britanice - HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales.

Fiecare avion costă peste 100 de milioane de euro.

Avioanele de tip F-35B sunt o variantă a avionului de tip F-35 de generaţia a cincea, capabile să aterizeze vertical şi să decoleze din scurt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.