Avioane americane au susţinut, în ultimele zile, forţe guvernamentale afgane care încearcă să respingă o ofensivă a talibanilor în sudul Afganistanului, în timp ce Statele Unite îşi continuă retragerea militară din această ţară, anunţă miercuri surse oficiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Confruntări armate intense au izbucnit în weekend în Helamand (sud), în urma lansării oficiale sâmbătă, la 1 mai, a retragerii celor 2.500 de militari americani prezenţi în continuare pe teritoriul afgan.

”Atacuri aeriene americane dure vizând poziţii ale talibanilor i-au împiedicat să avanseze către Lashkar Gah”, capitala provinciei, a anunţat un oficial din cadrul Guvernului local, Atiqullah, care are un singur nume, ca mulţi alţi afgani.

”Bombardamentul a fost intens. Nu am mai văzut un asemenea bombardament de mai mulţi ani”, a subliniat el.

Mii de afgani şi-au abandonat locuinţele, din calea violenţelor, şi s-au refugiat la Lashkar Gah, anunţă oficiali şi locuitori ai provinciei.

”Talibanii au bătut la uşă şi ne-au spus să plecăm. Nici măcar nu ne-au lăsat de dezlegarea de Ramadan”, declară Gulab Shah, care s-a refugiat la Lashkar Gah. ”Acest război ne-a transformat în nomazi, mereu în mişcare”, deplânge el.

Şeful Consiliului provincial din Helmand Attaullah Afghan declară că, mai întâi, insurgenţii au câştigat teren, dar că trupe guvernametale au ”recucerit anumite zone”.

”Talibanii îşi intensifică atacurile în aproape toate disctrictele din Helmand de patru zile”, subliniază el.

ONG-urile Médecins sans frontières (MSF) şi Emergency au anunţat că au acordat îngrijiri, până la 4 mai, în clinicile lor de la Lashkar Gah, 53 şi, respectiv, 106 de răniţi.

”Au avut loc numeroase atacuri armate, gloanţe aterizau în casa noastră. Oamenilor le era frică, fugeau fără încălţăminte, fără văl, fără nimic”, scrie pe Twitter un infirmier afgan de la MSF, care şi-a ajutat familia să fugă.

Un comandant militar american a confirmat implicarea Forţelor aeriene americane (US Air Force) în confruntări.

Armata americană continuă ”să procedeze la atacuri aeriene de precizie în susţinerea” forţelor afgane în Helmand şi în alte provincii, a anunţat el.

Potrivit Guvernului afgan, zeci de talibani au fost uciţi în confruntări armate, la periferia Lashkar Gah.

Insurgenţii au anunţat, la rândul lor, că au ucis numeroşi militari guvernamentali.

Cele dou tabere tind adesea să exagereze pierderile adversarilor.

Confruntări armate au fost semnalate şi în alte provincii afgane.

TALIBANII CUCERESC UN DISTRICT ÎN NORD

Pe de altă parte, talibanii, angajaţi într-o ”ofensivă de primĂvară” în paralel cu retragerea trupelor americane, au preluat controlul asupra unui district din nordul Afganistanului şi au obligat forţele guvernamentale să se replieze către capitala procinciei Baghlan, au anunţat miercurioficiali afgani, relatează Reuters.

Insurgenţii islamişti au cucerit districtul Barka după mai multe ore de luptă cu forţe guvernametale, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei provinciale, Jawed Basharat, potrivit căruia talibanii au suferit pierderi importante.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciului de securitate a anunţat cel puţin zece morţi în rândul forţelor afgane şi capturarea altor 16 de către talibani.

Preşedintele american Joe Biden anunţa la jumătatea lui aprilie faptul că truPele americane îşi încep la 1 mai retragerea definitivă din Afganistan şi că cei 2.500 de militari americani staţionaţi în Afganistan urmează să fie repatriaţi până la 11 septembrie.

Guvernul afgan a anunţat miercuri că a înregistrat în utimele 24 de ore peste 100 de atacuri talibane vizând forţe de securitate ŞI instalaţii publice, în 26 dintre cele 34 de provincii din ţară.

Talibanii deţin controlul asupra unei părţi mai importante a teritoriului afgan decât deţineau atunci când au fost înlăturaţi de la putere de către Statele Unite, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2011 la New York şi Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.