Autorităţile birmane anunţă duminică faptul că au ars droguri în valoare de o jumătate de miliard de dolari, după ce ONU a avertizat că producţia de metamfetamină atinge un ”record” în regiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape două tone de heroină şi 630 de milioane de comprimate de metamfetamină au fost arse la Yangon, anunţă autorităţile.

Însă unii experţi consideră că acest gest este doar o ”perdea de fum” a juntei din Myanmar, care nu luptă în mod serios împotriva acestei probleme, declară AFP un analist independent, David Mathieson, care evocă ”o complicitate militară activă în protejarea unei producţii de droguri la scară mare”.

ONU a publicat luna trecută un raport în care arată că un miliard de tablete de metamfetamină au fost conficate în Asia de Est şi Sud-Est anul trecut, un volum ”record”.

În aceeaşi perioadă, 79 de tone de ”crystal meth” au fost confiscate în regiune, se arată în raport.

Statul Shan, situat în nordul Myanmarului, rămâne principala sursă de metamfetamină în regiune.

Potrivit unor experţi, această producţie atinge niveluri fără precedent, favorizată de lovitura de stat din Myanmar din februarie 2021, care a paralizat economia birmană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.