Autorităţile americane i-au permis unui cetăţean irakian reţinut pe aeroportul JFK, în urma interdicţiei impuse de administraţia Donald Trump, să intre în ţară, după ce avocaţii săi au lansat o acţiune legală împotriva preşedintelui şi a executivului Statelor Unite. Hameed Khalid Darweesh a lucrat anterior ca translator pentru armata americană în timpul invaziei irakiene şi a reuşit să intre în ţară ca urmare a unei excepţii care permite evaluarea fiecărui caz în situaţii excepţionale de către Departamentul Securităţii Interne, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”America este tărâmul libertăţii. America este cea mai măreaţă naţiune”, a declarat Darweesh după eliberarea sa de pe aeroportul JFK.

De asemenea, cetăţeanul irakian a explicat că a fost separat de familia sa în timpul tranzitului pe aeroportul din Statele Unite.

O sursă a explicat că reprezentanţii Departamentului de Securitate Internă au puterea de a evalua fiecare caz în situaţii excepţionale, inclusiv atunci când persoana este deja în tranzit, întoarcerea sa din drum ar provoca prea multe obstacole şi nu reprezintă nicio ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite. Darweesh a colaborat anterior ca translator al armatei americane în timpul războiului din Irak.

Însă, al doilea bărbat irakian rămâne în incinta aeroportului JFK, acesta fiind identificat în plângerea depusă de avocaţii săi drept Haider Sameer Abdulkaleq Alshawi. Cetăţeanul irakian a primit vizî la începutul lunii pentru a se reuni cu soţia şi fiul său, care trăiesc deja ca refugiaţi în Statele Unite. Soţia sa a primit anterior statut de refugiat ca urmare a sprijinului acordat armatei americane în Irak.

Avocaţii - care îi reprezintă pe doi refugiaţi irakieni reţinuţi pe aeroportul JFK în urma deciziei anunţate de preşedintele Donald Trump - au lansat primele acţiuni legale împotriva ordinului executiv într-o instanţă din New York. În acelaşi timp, o moţiune pentru lansarea unui proces colectiv a fost înregistrată, într-un efort de a-i reprezenta pe toţi refugiaţii şi imigranţii reţinuţi ilegal pe aeroporturile din Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care suspendă programele de primire a refugiaţilor pentru 120 de zile şi creează un statut legal incert pentru refugiaţii care erau deja în drum spre Statele Unite în momentul anunţării deciziei le Casa Albă.

De asemenea, ordinul executiv suspendă pe o perioadă nedeterminată relocarea refugiaţilor sirieni şi interzice temporar, pentru o perioadă de până la 90 de zile, intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane, precum Siria, Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia şi Yemen.

În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită ”verificarea extremă a istoriei” aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite.

O serie de excepţii sunt permise pentru membrii unor minorităţi religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creştinii din Orientul Mijlociu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.