Salah Abdeslam, care se pare că este singurul membru supravieţuitor al grupului care a comis atentatele de la Paris din 2015, a fost găsit vinovat, miercuri, de acuzaţii de terorism şi crimă de către o instanţă penală, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul, care a avut loc într-o sală de judecată special concepută din istoricul Palat de Justiţie din Paris, a durat nouă luni, cu peste 2.000 de reclamanţi şi peste 300 de avocaţi implicaţi.

El a spus instanţei săptămâna aceasta că ”nu este un ucigaş sau un criminal” şi că a-l condamna sub aceste acuzaţii ar fi ”o nedreptate”, potrivit BBC.

Procesul - cel mai mare din istoria modernă a Franţei - a început în septembrie anul trecut.

Timp de mai bine de nouă luni, victimele, jurnaliştii şi familiile morţilor s-au aliniat în faţa sălii de judecată special construită din Paris pentru a reconstitui povestea celui mai grav atac din Franţa de la al Doilea Război Mondial.

Abdeslam este acuzat că a făcut parte dintr-o echipă de 10 oameni de jihadişti înarmaţi care au lansat atacul, înainte de a-şi arunca centura pe care avea de gând să o folosească pentru a se sinucide şi de a se întoarce la locuinţa sa din Bruxelles, unde locuiau mulţi dintre ceilalţi inculpaţi

Procurorii au cerut o pedeapsă pe viaţă pentru Salah Abdeslam, cea mai severă pedeapsă pentru infractori care poate fi impusă conform legislaţiei franceze, cu o şansă mică de liberare condiţionată după 30 de ani.

Pedeapsa pe viaţă a fost pronunţată doar de patru ori din 1994.

Statul Islamic a revendicat atacurile, care s-au soldat cu moartea a 130 de persoane şi rănirea altor câteva sute.

Gruparea afiliată la al-Qaeda, care a cerut adepţilor să atace Franţa pentru implicarea statului în lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.