Armata rusă a anunţat joi că s-a retras de pe Insula Şerpilor - o poziţie strategică la Marea Neagră, situată la doar 50 de kilometri de zona de coastă a Ucrainei -, cucerită de către Moscova şi bombardată intensiv în ultimele săptămâni de către ucraineni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse şi-au încheiat obiectivele stabilite pe Insula Şerpilor şi şi-au retras garnizoana de acolo”, anunţă Ministerul rus al Apărării.

Acest gest ar urma să faciliteze exporturi de cereale ale Ucrainei, afirmă ministerul.

”BOOM! Nu mai sunt trupe ruseşti pe Insula Şerpilor. Forţele noastre au făcut o treabă excelentă”, declară într-o postare pe Twitter şeful de cabinet al preşedintelui ucrainan Volodimir Zelenski Andrii Iermak, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a subliniat că această retragere nu împiedică eforturi ONU de a organiza un culoar umanitar în vederea unor exporturi ucrainene.

Insula Şerpilor, cucerită în prima zi a invaziei ruse, la 24 februarie, a devenit faimoasă după ce grăniceri de pe insulă au înjurat o navă rusă care le cerea să se predea.

Comandamentul Militar ucrainean de Sud a anunţat într-o postare pe Facebook că, în urma unei operaţuni militare reuşite, cu rachete şi artilerie, forţe ruse au evacuat Insula Şerpilor la bordul a două ambarcaţiuni.

Reuters scrie că nu este în măsură să verifice versiunile prezentate de către Rusia şi Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.