Ambasadele americană şi britanică la Kabul au acuzat luni talibanii de faptul că au ”masacrat zeci de civili” ca represalii, în districtul Spin Boldak, situat în sudul Afganistanului, pe care l-au cucerit la 14 iulie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste crime sunt susceptibile să constituie crime de război. Ele este necesar să facă obiectul unor anchete, iar combatanţi sau lideri talibani care se fac vinovaţi este necesar să dea socoteală”, denunţă cele două ambasade, în termeni similari, pe conturile lor pe Twitter, evocând un raport al Comisiei Afgane Independente a Drepturilor Omului (AIHRC), un organism public.

Cele două ambasade consideră că ”conducerea talibanilor trebuie să dea socoteală de crimele combatanţilor săi. Dacă nu sunteţi capabili să vă controlaţi combatanţii acum, nu aveţi nimic a face cu Guvernul mai târziu”.

CEL PUŢIN 40 DE MORŢI

AIHRC scrie în acest raport că a ”descoperit, abia după ce au cucerit districtul Spin Boldak, că talibanii au căutat şi identificat foşti şi actuali oficiali guvernamentali şi i-au ucis pe aceşti oameni care nu au niciun rol combatant”.

Comisia precizează că a identificat 40 de persoane ucise în acest district de către talibani, însă ”potrivit unor acuzaţii, care nu au putut fi verificate imediat, numărul ar putea fi mai mare”.

Insurgenţii au exercitat totdată represalii asupa unor locuitori care au primit favorabil forţe afgane în timpul unei tentative de recucerire a districtului care până la urmă a eşuat, jefuindu-le domiciliile.

Civili au fost ucişi, de asemenea, din ”motive personale” şi din cauza unor ”conflicte trecute”, potrivit AIHRC.

Aceste crime comise de către talibani în districtul Spin Boldak constituie o încălcare a dreptului internaţional umanitar şi pot fi asimilate unor crime de război, estimează Comisia.

Potrivit Comisiei, ”conducerea talibană a afirmat că combatanţii săi nu atacă civili sau clădiri civile, însă acest episod şi altele similare arată opusul acestor afirmaţii. Mişcarea (talibană) nu aderă, în practică, la principiile dreptului internaţional în domeniul drepturilor omului şi dreptului umanitar”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.