Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC că nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andrei Kelin a spus că, în conformitate cu regulile militare ruseşti, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în special atunci când existenţa statului este ameninţată.

"Nu are nimic de-a face cu operaţiunea actuală", a spus el duminică dimineaţa.

Când Vladimir Putin şi-a pus forţele nucleare în alertă maximă la sfârşitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, a fost perceput pe scară largă ca un avertisment.

Putin a dat vina pe pe agresiunea Occidentului şi a NATO. Însă secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a calificat-o ca o încercare de a distrage atenţia oamenilor de la „ce nu merge bine în Ucraina”, declarând că Rusia a întârziat cu privire la invazia sa după doar câteva zile şi încercând să „amintească lumii” că are un efect de descurajare.

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanţe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare "strategice" care pot fi lansate pe distanţe mult mai mari şi pot ridica spectrul războiului nuclear total.

Dar termenul include încă multe tipuri de arme, inclusiv bombe mai mici şi rachete folosite pe câmpul de luptă. Se crede că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

În interviul cu Clive Myrie de la BBC, ambasadorul a negat, de asemenea, că forţele ruse bombardează civili şi a spus că acuzaţiile de crime de război din oraşul Bucha sunt o ""fbricaţie".

La întrebarea: "De ce Rusia conduce acest război în acest fel, comitând crime de război?”  Kelin a răspuns: "Primarul Bucei în declaraţia sa iniţială a confirmat că trupele ruse au plecat, totul este curat şi calm, oraşul într-o stare normală.Nu se întâmplă nimic, nu sunt cadavre pe stradă. Dar în continuare, după ce s-a făcut - dar oricum..."

Myrie l-a întrebat apoi: "Deci toate acestea sunt inventate, domnule? Toate acestea sunt o născocire? Toate aceste dovezi sunt o născocire?"

"În opinia noastră, este o născocire. Este folosită  doar pentru a întrerupe negocierile", a răspuns ambasadorul.

Rusia a mai făcut astfel de acuzaţii, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că imaginile cu cadavrele din Bucea au fost "înscenate" după ce ruşii s-au retras.

Acest lucru a fost contrazis de numeroase relatări ale martorilor oculari ale rezidenţilor, care au declarat pentru BBC că trupele ruse i-au executat sumar pe cei dragi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.