Alianţa Pfizer/BioNTech anunţă că pregătete un vaccin adaptat variantei omicron a SARS-CoV-2, care urmează să fie gata ”în martie”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alianţa farmaceutică anunţă tot miercuri că actualul său vaccin împotriva covid-19 este, de altfel, ”eficient în continuare” împotriva variantei omicron a noului coronavirus - ”după (vaccinarea cu) trei doze”.

Alianţa vrea, cu toate acestea, să finalizeze un vaccin adaptat variantei omicron ”până în martie”.

Potrivit unor studii realizate de către cele două companii, ”vaccinul este în continuare eficient împotriva covid-19 şi totodată împotriva variantei omicron, în cazul în care a fost administrat în trei doze”.

Însă această nouă variantă a noului coronavirus ”probabil că nu este suficient de neutralizată după (vaccinarea) cu două doze”, apreciază ele.

”Vom continua dezvoltarea unui vaccin specific variantei omicron şi sperăm să-l facem disponibil până în martie, în cazul în care va fi necesară o adaptare”, anunţă într-un comunicat cele două laboratoare farmaceutice.

Vaccinarea cu ”o a treia doză furnizează un nvel de anticorpi neutralizanţi împotriva omicron similar celui observat după (vaccinarea) cu două doze” în cazul altor variante.

”Deşi (vaccinarea cu) două doze de vaccin poate oferi în continuare o protecţie împotriva bolii grave cauzate de tulpina omicron, este clar, potrivit acestor date preliminare, că protecţia este îmbunătăţită (prin vaccinarea) cu o a treia doză a vaccinului nostru”, rezumă, citat în comunicat,  CEO-ul Pfizer Albert Bourla.

Varianta omicron - considerată ”extrem de transmisibilă” de către OMS - a fost descoperit pentru prima oară la sfârşitul lui noiembrie în Africa de Sud şi a fost depistată rapid în numeroase ţări.

Apariţia acestei noi variante a SARS-CoV-2 a creat o atmosferă de panică mai ales în Europa, care este deja prada unui al cincilea val al epidemiei, cauzat de varianta indiană (delta).

Însă această nouă varinată pare să nu crească gravitatea simptomelor, potrivit ultimelor date publicate de către Organizaţa Mondială a Sănătăţii (OMS).

Este ”aproape sigur” că omicron nu cauzează cazuri mai grave decât delta, a declarat AFP consilierul Casei Albe Anthony Fauci

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.