Donald Trump s-a pus şef de orchestră în faţa uraganului Harvey, însă gestionarea din timpul acestei catastrofe naturale va fii un test redutabil al capacităţii sale de a conduce şi a mobiliza în afara taberei sale, în mijlocul unei reluări a activităţii politice după vacanţa de vară care se anunţă dificilă, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american - care apare în fotografii la reuniuni de urgenţă, cu o şapcă cu inscripţia ”USA” pe cap, a urmărit situaţia pe teren în timp real în weekend - a intrat în prima linie de la Camp David, înainte să viziteze marţi Texasul, şi a lăsat se ştie aceste lucruri.

Un fapt rar, preşedintele exuberant a abandonat - cu câteva excepţii - tweet-urile provocatoare în favoarea unor mesaje mobilizatoare, în contextul în care Houstonul, al patrulea cel mai important oraş american, este paralizat de inundaţii.

”Suntem o familie. Ne batem împreună (...). Vom ieşi mai puternici!”, a subliniat el într-o conferinţă de presă luni după-amiaza, la Casa Albă, evocând o ”teribilă tragedie”.

Guvernatorul republican al Texasului Greg Abbott a lăudat răspunsul ”remarcabil” la nivel federal. ”De fecare dată când Texasul a cerut ceva, răspunsul a fost da”, a declarat el pentru CBS.

Această secvenţă contrastează în mod singular cu altă criză, de altă natură, care a avut loc în urmă cu 15 zile, când violenţe rasiste au zguduit micul oraş Charlottesville, în Virginia. Tăcerea, întârzierile şi indulgenţa sa faţă de extrema dreaptă au şocat şi zguduit o administraţie deja fragilă.

Donald Trump şi soţia sa Melania nu ar urma să se oprească la Houston, pentru a nu paraliza operaţiunile de salvare, ci mai înăuntrul uscatului. ”Voi fi împreună cu preşedintele pentru a-mi aduce susţinerea faţă de locuitorii Texasului. Suntem cu voi!”, a scris Prima Doamnă pe Twitter.

Itinerariul exact nu a fost anunţat, însă Trump pare hotărât să evite erorile - pe fond şi de formă - ale predecesorului său republican George W. Bush în timpul Katrinei, care a devastat statul New Orleans în 2005.

Fotografia în care acesta din urmă contemplă zona devastată prin hubloul Air Force One a rămas un simbol de temut al unui preşedinte rupt de realităţile de pe teren.

SCHIMBĂRI DE TON

Însă inundaţiile catastrofale care afectează Texasul reprezintă totdată o provocare la adresa Casei Albe, care va trebui, în zilele şi săptămânile viitoare, să coopereze strâns cu Congresul în vederea deblocării fondurilor necesare reconstrucţiei.

Reluarea activităţii parlamentare după vacanţă arată rău pentru locatarul Casei Albe, care i-a atacat - prin tweet-uri răzbunătoare - pe cel mai puternic om din Senat, Mitch McConnell, şi pe cel mai puternic om din Camera Reprezentanţilor, Paul Ryan, ambii din familia sa politică.

Iar dezbaterile se anunţă dure în vederea obţinerii, până în septembrie, a adoptării prin vot a bugetului pentru 2018 şi ridicării plafonului datoriei.

În faţa urgenţei reprezentate de Harvey, îţi va pune, oare, Trump - care a ameninţat cu blocajul în cazul în care nu se deblochează credite pentru zidul de la frontiera cu Mexicul pe care l-a promis în campanie - în surdină ”şantajul bugetar”?

”Asta n-are nimic a face. Sunt două subiecte distincte”, a declarat el marţi, dând asigurări că este convins că membrii Congresului vor debloca ”foarte rapid” fondurile necesare reconstrucţiei.

Acest preşedinte, un obişnuit al unor schimbări de ton bruşte, îşi va păstra, oare, postura prezidenţială şi mobilizatoare în timp?

La o zi după vizita în Texas, a avertizat el, se va duce în Missouri pentru a pleda în favoarea reformei sale fiscale - şi a denunţa obstrucţionarea, în opinia sa sistematică, a democraţilor. Tonul acestei adunări va fi scrutat cu atenţie.

Criticii săi amintesc de asemenea că vineri seara, în momentul în care America era cu ochii aţintiţi pe uragan, el şi-a anunţat una dintre deciziile cele mai controversate ale tinerei sale preşedinţii - graţierea prezidenţială a fostului şerif Joe Arpaio, condamnat pentru că a dat dovadă de un zel excesiv în urmărirea imigranţilor clandestini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.