Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au adoptat joi o rezoluţie, iniţiată de către Ucraina, prin care condamnă ”cu cea mai mare fermitate” agresiunea mlitară a Rusiei şi mai ales atacurile vizând serviciile ucrainene de sănătate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această rezoluţie - adoptată cu 88 de voturi la 12 şi 53 de abţineri - nu prevede însă sancţiuni concrete vizând Rusia în cadrul OMS.

Adunarea se exprima prin vot cu privire la un al doilea text privind războiul din Ucraina - inţiat de către Rusia şi Siria - care se vrea ”mai neutru” decât textul ucrainean, denunţat în mod deschis de către mai multe ţări membre OMS, inclusiv Franţa, drept o ”tentativă cinică a Rusiei de a ascunde realitatea unui război” rus.

Acest text urma să fie respns.

Potrivit celui mai recent bilanţ OMS, au avut loc 256 de atacuri vizând servicii de sănătate în Ucraina, soldate cu 75 de morţi în rândul personalului din sănătate.

Acest bilanţ urmează să fie folosit în proceduri judiciare cu privire la crime de război ruseşti.

În rezoluţia adoptată joi se arată că agresiunea ”constituie o situaţie excepţională, care afectează grav sănătatea populaţiei ucrainene şi care are repercusiuni asupra sănătăţii în regiune şi nu numai”.

Ambasadoarea Ucranei la Geneva, Ievhenia Filipenko, a insistat asupra crizei alimentare care ameninţă lumea din cauza războiului.

”Milioane de tone de cereale sunt blocate la export, ceea ce-i va afecta pe cei mai săraci (...), deşi n-au nicio vină” în acest conflict, a denunţat ea.

Ambasadorul Franţei, Jérôme Bonnafont, care s-a exprimat în numele Uniunii Europene (UE), a subliniat că această rezoluţie ”nu este contrară mandatului OMS, rămâne centrată asupra problemelor de sănătate, nu suspendă în niciun caz cooperarea între OMS şi Rusia şi nu aplică un standard dublu în funcţie de ţară”.

În această rezoluţie, Rusiei i se cere să înceteze imediat orice atac vizând spitale şi alte instituţii de sănătate, să protejeze personalul medical şi să respecte Convenţiile de la Geneva şi dreptul umanitar internaţional în general.

Însă statele membre OMS nu vor, pentru moment, să limiteze rolul Moscovei în cadrul Organizaţiei.

Reprezentantul rus Aleksandr Alimov a ”respins toate acuzaţiile formulate împotriva Rusiei prin rezoluţia ucraineană şi a acuzat Ucraina de agresune în partea de est a ţării vizând populaţii proruse”.

Ucraina şi aliaţii săi încearcă ”să transforme OMS într-un forum în care se reglează conturi şi în care au loc dezbateri politice”, a acuzat Alimov.

Rusia a evocat anterior îndelung un ajutor umanitar pe care l-a oferit în regiuni separatiste proruse în estul Ucrainei, îngrijiri pe care le-a acordat unor militari ucraineni şi primirea a ”1,5 milioane de refugiaţi” în Rusia de când a lansat invazia Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.