Manifestaţia din Piaţa Victoriei - unde până la 120.000 de oameni au protestat faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor panele - s-a încheiat. În ultimele ore au avut loc incidente provocate de grupuri izolate de persoane, care au aruncat cu sticle, torţe şi petarde, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogena. Doi jandarmi şi doi protestatari au duşi la spital în urma violenţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 00:40: Manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat, incidentele au luat sfârşit

Manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat, în jurul orei 00.40, incidentele luând sfârşit după o zi de proteste care au început la ora 9.00 şi au atins punctul culminant la ora 21.00, când în faţa sediului Guvernului s-au aflat circa 120.000 de demonstranţi. În timpul manifestaţiei au avut loc incidente provocate de grupuri izolate în urma cărora jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

UPDATE 00:17:Incidentele continuă în Piaţa Victoriei, unde au fost incendiate obiecte de mobilier stradal. Mai multe persoane au fost reţinute

Mai multe persoane au fost reţinute, până la această oră, în urma incidentelor din Piaţa Victoriei, unde forţele de ordine au fost atacate de către grupuri izolate de persoane, care au aruncat cu torţe, cu fumigene şi cu diverse obiecte contondente.

În zonă au fost incendiate mai multe obiecte de mobilier stradal, iar incidentele continuă şi acum, de această dată spre bulevardul Titulescu. Jandarmii au reţinut până la acestă oră mai multe persoane.

La această oră, în Piaţa Victoriei au mai rămas aproximativ 50 de persoane, la finalul unei zile întregi de proteste, care au început miercuri la ora 9.00. Numărul maxim de manifestanţi din Piaţa Victoriei a fost de 120.000, în jurul orei 21.00.

UPDATE 00:15: Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Starea unuia dintre jandarmii răniţi e mai gravă, a fost lovit cu o cărămidă

Starea unuia dintre cei doi jandarmii răniţi în Piaţa Victoriei este mai gravă, el fiind lovit cu o cărămidă, a declarat, pentru News.ro, Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

"La Spitalul Floreasca au fost duşi doi jandarmi şi doi protestatari. Starea unuia dintre jandarmi este mai gravă, el fiind lovit cu o cărămidă", a declarat, pentru News.ro, Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

El a precizat că cele patru victime se află la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca, unde a fost creat un dispozitiv special pentru acordarea de îngriji medicale celor răniţi în confruntările din Piaţa Victoriei.

Jandarmii au ocupat, la această oră, o mare parte din Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului aflându-se acum circa 1.000 de protestatari. Un grup de circa 200 de persoane, aflate pe Calea Victoriei, aruncă în jandarmi cu bulgări de zăpadă şi sticle, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogene. Un panou publicitar a luat foc, iar pompierii au intervenit să-l stingă. În Piaţa Victoriei a venit şi o ambulanţă.

În Piaţa Victoriei din Bucureşti mai protestează, la această oră, circa 1.000 de oameni, după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

La această oră mai au loc ciocniri sporadice între jandarmi şi un grup ce circa 200 de persoane aflate pe Calea Victoriei. Ele aruncă, din când în când, cu bulgări de zăpadă şi sticle, în timp ce jandarmii ripostează cu gaze lacrimogene.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 23:40 Doi jandarmi şi doi protestatari, duşi la spital în urma violenţelor din Piaţa Victoriei, dar nu sunt în stare gravă

Doi jandarmi şi doi protestatari au fost duşi, miercuri seară, la spital, în urma violenţelor din Piaţa Universităţii, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că starea lor nu este gravă.

"Nu sunt probleme grave, din informaţiile pe care le am", a afirmat Raed Arafat, la Antena 3.

El a precizat că este vorba despre un jandarm, care a fost dus la Spitalul Floreasca, precum şi un alt coleg al său. Şi doi protestatari au fost răniţi, şi transportaţi la spital.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anterior, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că un jandarm a fost rănit în urma altercaţiilor din Piaţa Victoriei, el fiind transportat la Spitalul Floreasca unde se află sub îngrijire medicală şi este în afara pericolului, iar alţi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi uşor, dar au revenit în dispozitiv.

UPDATE  23:32 Un panou publicitar a luat foc în Piaţa Victoriei, pompierii intervin

Un panou publicitar a luat foc în Piaţa Victoriei, iar la ora transmiterii acestei ştiri pompierii intervin. În acelaşi timp, continuă incidentele - mai multe persoane aruncă cu bulgări în jandarmi, iar aceştia intervin din nou cu gaze lacrimogene.

Panoul publicitar cuprins de flăcări este amplasat la intrarea pe Calea Victoriei, lângă staţia de metrou.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tot în acea zonă, au avut loc noi incidente provocate de câteva dintre persoanele din grupul violent, care reuşiseră să fugă pe Calea Victoriei, în zona blocurilor. Acolo, aceştia au aruncat cu sticle şi cu bulgări de zăpadă în jandarmi, care au intervenit din nou cu gaze lacrimogene.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei se află importante forţe de ordine, venind inclusiv maşini ale pompierilor şi trupe de la Brigada Specială de Intervenţie.

Jandarmii au format două cordoane în jurul clădirii Guvernului şi au izolat cele două grupuri violente, care au continuat să arunce cu fumigene, cu sticle şi cu petarde. Persoanele din cele două grupuri violente au reuşit să fugă pe Calea Victoriei, în zona blocurilor.

Zona din faţa intrării principale a Guvernului s-a golit, dar au mai rămas în jur de o mie de manifestanţi pe bulevardele Kiseleff şi Aviatorilor.

UPDATE  23:17 MAI: Un jandarm a fost rănit şi dus la Spitalul Floreasca, alţii au fost răniţi, dar au revenit în dispozitiv

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri, la Antena 3, că un jandarm a fost rănit în urma altercaţiilor din Piaţa Victoriei, el fiind transportat la Spitalul Floreasca unde se află sub îngrijire medicală şi este în afara pericolului, iar alţi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi uşor, dar au revenit în dispozitiv.

Ministrul de Interne a spus că, din informaţiile ei, un singur jandarm a fost rănit, el fiind transportat la Spitalul Floreasca, dar din informaţiile ei se află sub îngrijire medicală şi "îşi va reveni".

Ea a precizat că şi alţi jandarmi au fost răniţi, dar au primit îngrijiri la faţa locului şi au revenit în dispozitiv.

Carmen Dan a făcut un apel la manifestanţi să părăsească Piaţa Victoriei şi să se delimiteze de grupul de "huligani" care provoacă violenţe.

Ministrul de Interne a adăugat că sunt peste 1.000 de jandarmi în piaţă în acest moment.

UPDATE 23:06 Forţe de la Brigada Specială de Intervenţie în Piaţa Victoriei, o persoană din grupul violent a fost ridicată

Forţe de la Brigada Specială de Intervenţie şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns în Piaţa Victoriei, în urma incidentelor provocate de două grupuri izolate de câteva zeci de persoane care au aruncat spre jandarmi cu petarde, cu torţe şi cu sticle. O persoană din grupul violent a fost ridicată şi dusă în curtea Guvernului, în timp ce incidentele continuă.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei se află importante forţe de ordine, venind inclusiv maşini ale pompierilor şi trupe de la Brigada Specială de Intervenţie.

Jandarmii au format două cordoane în jurul clădirii Guvernului şi au izolat cele două grupuri violente, care au continuat să arunce cu fumigene, cu sticle şi cu petarde.

În urmă cu scurt timp, persoanele din cele două grupuri violente au reuşit să fugă pe Calea Victoriei, prin spatele blocurilor din zonă.

Zona din faţa intrării principale a Guvernului s-a golit, dar au mai rămas câteva mii de manifestanţi pe bulevardele Kiseleff şi Aviatorilor.

Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE  23:05 Manifestanţii din Piaţa Victoriei au început să plece, în grupuri de sute de persoane

Manifestanţii din Piaţa Victoriei au început să plece, în jurul orei 22.30, în grupuri de sute de persoane, în timp ce aproximativ 30.000 de oameni continuă protestele, la această oră. Mulţi protestatari au plecat după ce un grup de 50-60 de oameni a aruncat spre jandarmi cu petarde şi torţe, iar forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene.

Demonstranţii care s-au adunat, miercuri seară, în faţa sediului Guvernului au început să plece, în grupuri de sute de persoane, după ce un grup de circa 50-60 de oameni a forţat cordonul jandarmilor, aruncând cu torţe şi petarde, iar forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au fost reţinute de jandarmi.

Circa 30.000 de oameni continuă, însă, protestele, scandând: "Nu aşa!", "Fără violenţă".

"Atenţiune, activitatea dumneavoastră este ilegală, participaţi la o manifestare publică ilegală, vă rugăm să respectaţi lege", au spus jandarmii la megafon.

UPDATE 22.37 Un grup de izolat din Piaţa Victoriei aruncă cu sticle, torţe şi petarde. Jandarmii intervin cu gaze lacrimogene

Incidentele au fost provocate de un grup de aproximativ 40-50 de persoane aflate în faţa intrării principale a Guvernului. Aceştia au foarte multe torţe, sticle şi petarde, pe care le aruncă spre jandarmi. În acelaşi timp, grupul strigă spre restul manifestanţilor "Nu aşa!".

La ora transmiterii acestei ştiri, jandarmii intervin cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Mai multe persoane au fost imobilizate de către jandarmi, în timp ce mulţimea huiduie.

Incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei au început în jurul orei 21.00, fiind provocate de acest grup de 40-50 de persoane, dar şi de un altul, aflat în capătul bulevardului Iancu de Hunedoara, existând informaţii că aceştia ar face parte din galeriile echipelor Steaua şi Dinamo.

Câţiva dintre manifestanţii paşnici au mers la persoanele din grupurile violente, spunându-le: ”Fără violenţă, nu aşa!”

În faţa sediului Guvernului jandarmii au format un cordon care a reuşit să îndepărteze mulţimea de clădirea Palatului Victoria.

La acest moment, mare parte dintre manifestanţii paşnici din faţa clădirii Guvernului plecaseră.

UPDATE 22:19 Jandarmeria: În Piaţa Victoriei sunt manifestanţi care aruncă cu obiecte pirotehnice. Facem apel la calm

Jandarmeria face apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se manifeste ”în limite normale”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, precizând că în mulţime sunt persoane care aruncă spre jandarmi cu obiecte pirotehnice şi cu obiecte contondente, iar cei care observă astfel de persoane să se delimiteze de acestea.

”Sunt persoane care se manifestă în limite normale, dar sunt şi unele care aruncă spre jandarmi cu obiecte pirotehnice şi cu obiecte contondente. Facem apel către cei care observă astfel de manifestanţi să se delimiteze de ei. În continuare vom avea aceeaşi atitudine, dar este important să prevenim orice fel de incidente şi să ne asigurăm că toţi aceşti oameni vor ajunge acasă în siguranţă”, a declarat Enache.

El a sublinat că Jandarmeria nu face estimări publice privind numărul manifestanţilor pentru că nu are la dispoziţie instrumentele ”pentru astfel de estimări care să nu poată fi contrazise”. 

”Estimările noastre sunt empirice şi pur operative, făcute doar pentru a le comunica reprezentanţilor Jandarmeriei care stabilesc numărul de dispozitive”, a mai spus reprezentanţul Jandarmeriei Bucureşti.

UPDATE 21.40: Un reprezentant al Jandarmeriei se adresează manifestanţilor: Acţiunea dumneavoastră este ilegală

În jurul orei 21.35, un reprezentant al Jandarmeriei s-a adresat mulţimii, din faţa intrării principale a Guvernului, spunându-le manifestanţilor că participă la o acţiune ilegală de protest.

"Vă recomandăm să respectaţi legea, să nu recurgeti la acte de vjolenţă. Atenţiune, activitatea dumneavostră este ilegală, participaţi la o manifestare publică neutorizată, vă rugăm să respectaţi legea", a fost anunţul făcut prin portavoce de către reprezentantul Jandarmeriei.

Din acel moment, mulţimea a început să huiduie.

Anunţul a avut loc după ce s-au auzit mai multe petarde în mijlocul mulţimii, iar una dintre petarde a ajuns în apropierea unui grup de jandarmi, care, însă, nu au reacţionat. De asemenea, câţiva protestatari au aruncat din mulţime cu mai multe petarde în curtea Guvernului, dar şi cu o fumigenă, în timp ce alţi manifestanţi au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principală a Executivului. Imediat, mulţimea a început să strige "Fără violenţă". În urma incidentului, o persoană a fost ridicată de jandarmi şi dusă în curtea Palatului Victoria.

UPDATE 21.30: Numărul manifestanţilor din centrul Caitalei a ajuns la circa 120.000

Numărul manifestanţilor care se se află, la ora transmiterii acestei ştiri, în faţa sediului Guvernului a ajuns la circa 120.000. Manifestanţii huiduie, fluieră şi bat în tobe. La un moment dat, s-au auzit mai multe petarde în mijlocul mulţimii, urmate de scandarea: "Fără violenţă". Una dintre petarde a ajuns în apropierea unui grup de jandarmi, care, însă, nu au reacţionat.

Protestatarii strigă: "DNA să vină să vă ia", "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor", "Abrogare", "Afară, afară, cu leprele din ţară", "Dragnea, nu uita, o să vină să te ia".

Manifestanţii continuă să vină în număr mare în Piaţa Victoriei, iar ieşirea de la metrou se desfăşoară cu dificultate în zonă. Mulţi călători au preferat să ia trenul în alte direcţii, văzând că ieşirea este greoaie.

Garniturile de tren au fost retrase după vârful de trafic, dar pentru că, în loc să scadă, numărul călătorilor creşte, au fost repuse în circulaţie mai multe garnituri, care să facă faţă traficului spre Piaţa Victoriei, potrivit unor reprezentanţi ai Metrorex.

UPDATE 21:01 Incidente la manifestaţia de la sediul Guvernului: Mai mulţi protestatari au aruncat cu sticle pline cu pietre

Un incident a avut loc, miercuri seară, la ora transmiterii acestei ştiri, la manifestaţia din Piaţa Victoriei, unde mai mulţi protestatari au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principală a Guvernului. De asemenea, câţiva protestatari au aruncat cu mai multe petarde în curtea Guvernului.

Numărul celor care protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de modificările codurilor penale a ajuns la 60.000.

Jandarmii au reţinut un manifestant care a sărit gardul în curtea Guvernului, în timp ce, în mijlocul mulţimii, un protestatar a aprins o torţă, iar altul a aruncat o petardă.

La scurt timp, câţiva protestatari au aruncat din mulţime cu mai multe petarde în curtea Guvernului, dar şi cu o fumigenă, în timp ce alţi protestatari au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principală a Executivului. Imediat, mulţimea a început să strige "Fără violenţă". În urma incidentului, o persoană a fost ridicată de jandarmi şi dusă în curtea Palatului Victoria.

Manifestanţii scandează "DNA să vină să vă ia", "Puşcăria conduce România", "Abrogati şi plecaţi", "Jos Guvernul comunist!", "Hoţii", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta", "Corectorul", "Mafia", "PSD, ciuma roşie", "Altă întrebare: Când dai abrogare?". Pe pancarte scrie: "Prostul satului face legea în România", "#neamsăturat", "Guvern de slugi", "Sunt aici pentru că tu nu ai votat", "Deşteaptă- te, române", "Noapte de noapte cerem dreptate", "Iordache, mama ta ştie cu ce te ocupi? E mândră de tine? Hoţule!", "Să vă fie frică, ţara se ridică". 

Numărul manifestanţilor a ajuns la 100.000 în Piaţa Victoriei. 

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei continuă să ajungă sute de oameni, fiind arhiplină zona dintre arterele Barbu Catargiu şi Iancu de Hunedoara. De asemenea, sunt oameni care protestează şi pe Calea Victoriei, bulevardele Ana Ipătescu şi Aviatorilor şi pe Şoseaua Kiseleff.

UPDATE 20.30: În Piaţa Victoriei sunt aproximativ 60.000 de protestatari

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei sunt aproximativ 60.000 de manifestanţi, toată zona fiind blocată. În continuare, grupuri mari de oameni se îndreaptă spre sediul Guvernului, o mare parte venind cu metroul. 

Reprezentanţii Metrorex au precizat pentru News.ro că metroul lucrează la capacitate maximă, fiind oricum vârf de trafic, dar că monitorizează situaţia.

Un protestatar care a sărit gardul Guvernului a fost ridicat de jandarmi.

 

PDATE 20.00: Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei din Capitală a ajuns la aproximativ 50.000

La ora transmiterii acestei ştiri, numărul manifestanţilor este de aproximativ 50.000 şi continuă să crească, venind bucureşteni din toate cartierele oraşului.

"Prostul satului face legea în România", "Guvern de slugi", "Sunt aici pentru că tu nu ai votat", "Deşteaptă-te, române", "Noapte de noapte cerem dreptate", "Altă întrebare: Când dai abrogare?", "Iordache, mama ta ştie cu ce te ocupi? E mândră de tine? Hoţule!", "Să vă fie frică, ţara se ridică", sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele manifestanţilor.
 
Oamenii scandează "Hoţii", "Jos Guvernul comunist", "DNA să vină să vă ia", "Puşcăria conduce România", "Abrogaţi şi plecaţi", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "Corectorul", "Mafia", "PSD, ciuma roşie".
 
UPDATE 19.37: Numărul manifestanţilor a ajuns la aproape 30.000

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei sunt peste 30.000 de manifestanţi care cer demisia Guvernului, iar numărul acestora continuă să crească, venind grupuri mari de persoane din toate cartierele oraşului. Mulţi au fluiere, în timp ce unii au staţii de amplificare portabile.

UPDATE 19.05: Numărul celor prezenţi în Piaţa Victoriei a ajuns la 10.000 şi continuă să crească. 

La ora transmiterii acestei ştiri, toate bulevardele din zonă sunt blocate, iar piaţa este ocupată în totalitate.

Manifestanţii scandează "DNA să vină să vă ia", "Puşcăria conduce România", "Abrogati şi plecaţi", "Jos Guvernul", "Hoţii", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta".

De asemenea, grupuri mari de persoane se îndreaptă dinspre Piaţa Romană spre sediul Guvernului, iar de la metrou oamenii ies cu steaguri.

În urmă cu puţin timp, au avut loc îmbrânceli între jandarmi şi manifestanţii care voiau să înainteze către clădirea Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, pentru News.ro, că dispozitivul de intervenţie din Piaţa Victoriei a fost suplimentat pentru că Palatul Victoria este obiectiv de importanţă deosebită pentru siguranţa statului şi este în paza Jandarmeriei.

Enache a precizat că dispozititul de jandarmi aflat la sediul Guvernului are echipament special, care include şi pulverizatoare cu gaze lacrimogene, ca măsură de prevenire a unor situaţii conflictuale, a acţiunilor de tulburare a ordinii publice şi a escaladării violenţelor. El a mai spus că există şi rezerve de intervenţie, care la nevoie pot fi aduse în timp operativ în Piaţa Victoriei.

Georgian Enache a relatat că unii manifestanţi au forţat cordonul de ordine aflat în faţa zonei de protest şi au blocat circulaţia în Piaţa Victoriei, dispozitivul de jandarmi fiind regrupat în faţa intrării în curtea Palatului Victoria.

De asemenea, în jurul orei 18.00, în urma sesizării făcute de către unii participanţi la protest, jandarmii au intervenit şi au legitimat trei persoane care consumau băuturi alcoolice, fapt interzis la manifestaţiile publice, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache. El a precizat că două dintre aceste persoane au fost sancţionate cu amenzi de către 100 de lei, iar a treia a primit avertisment.

UPDATE 18:26: În Piaţa Victoriei sunt peste 4.500 de protestatari

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei sunt peste 4.500 de manifestanţi, iar numărul acestora continuă să crească. Bulevardele din zonă sunt blocate, iar oamenii strigă ”Hoţii” şi cer demisia Guvernului.

În urmă cu puţin timp, au avut loc incidente între manifestanţi şi jandarmi.

"Sunt aici pentru a protesta faţă de adoptarea ordonanţelor şi pentru a cere demisia Guvernului. Nu mai putem trăi aşa. Hoţii trebuie să stea la puşcărie, nu la Guvern", spune un protestatar.

 

Manifestanţii au vuvuzele, fluiere şi tobe, dar şi PET-uri umplute cu pietre şi cer demisia Guvernului. 

În zonă sunt mobilizat forţe de ordine suplimentare - scutieri şi jandarmi.

 

Pe tot parcursul zilei, începând cu ora 9.00, în Piaţa Victoriei au fost în permanenţă sute de oameni, iar timp de mai multe ore, în jurul prânzului, numărul manifestanţilor a depăşit 1.500. Protestatarii au strigat "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta", "Hoţii", "PSD, ciuma roşie", având pancarte cu mesaje precum "Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit", "Ruşine să vă fie, sunteţi de puşcărie", "România, te iubesc!", "Grevă generală, alegeri anticipate".

La protest sunt şi părinţi cu copii, unii dintre ei în cărucioare, iar alţi protestatari au venit cu animalele de companie.

Manifestanţii au primit supă caldă din partea unor firme de catering, dar şi ceai şi cafea. De asemenea, oamenii au cumpărat pizza, baxuri cu apă şi covrigi, iar unii dintre ei au venit de acasă cu termosuri cu cafea şi ceai. Protestatarilor le-au fost oferite şi pulovere, mănuşi, precum şi ceai fierbinte de către un magazinul de haine second hand.

"Vreau demisia ministrului Justiţiei, vreau demisia lui Grindeanu, vreau demisia Guvernului. Nu poţi tu, ca reprezentant al României, al românilor care te-au votat, să te apuci noaptea să aprobi ordonanţe. Păi aşa se face? Ca hoţii! E inadmisibil!”, a spus un protestatar care a rămas în Piaţa Victoriei pe tot parcursul zilei.

Traficul în Piaţa Victoriei nu a fost blocat şi nu este blocat nici la ora transmiterii acestei ştiri, zona de protest fiind delimitată de jandarmi cu garduri.

Miercuri, pe Facebook a fost înfiinţat şi un grup dedicat manifestanţilor, denumit ”Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari din afara Bucureştiului”.

Astfel, mai multe persoane fizice au anunţat că oferă locuri de cazare pentru cei care locuiesc în afara Bucureştiului şi vor să vină în Piaţa Victoriei să protesteze. ”Găzduim, în limita a 4 locuri, pe oricine este din provincie şi intenţionează să participe la protestele din zilele acestea, însa nu are unde sta”, ”Casa mea, apartament 3 camere, e şi a voastră (pentru provincie)” şi ”Ofer cazare pentru trei persoane, în Bucureşti, pe perioada nedeterminată, mai exact pâna îi dăm jos”, arată o parte dintre anunţuri. Totodată, au oferit cazare şi câteva hosteluri din Capitală, care au postat anunţuri pe Facebook pentru cei care vor să vină să protesteze la Guvern şi nu au unde să locuiască.

Marţi noapte, în Piaţa Victoriei au protestat peste 15.000 de oameni, faţă de adoptarea de către Guvernul Grindeanu a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. Jandarmii au fost pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene, după ce protestatarii au aruncat în ei cu bulgări de zăpadă. Unii protestatari s-au îmbrâncit, de altfel, cu jandarmii. Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe din ţară: Arad, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Timişoara.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.