Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Gabriel Bălan, propune ca zonele de plajă periculoase de pe litoral, unde se îneacă cele mai multe persoane, să fie închise, el solicitând premierului şi reglementarea situaţiei skijeturilor, astfel ca acestea să nu mai fie în apropierea persoanelor aflate la plajă, pentru evitarea producerii unor accidente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectura Constanţa a organizat, vineri, o întâlnire cu reprezentanţii salvamarilor de pe litoral, ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor cu atribuţii de salvare.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, care asigură serviciul de salvamar în Mamaia şi Constanţa, Gabriel Bălan, a propus în cadrul întâlnirii, închiderea zonelor de plajă periculoase, acolo unde sunt semnalate cele mai multe cazuri de înec.

“Unde este zonă periculoasă să închidă plaja. Nu mai fac plajă organizată şi nici nu îi dau salvamari acolo. Vrea să moară, să se ducă. Cineva pe Facebook a spus că strângi bani un an întreg să vii să te distrezi şi te înmormântezi la plajă. Treaba ta ce faci, domnule, dar trebuie să ne protejăm şi pe noi”, a spus Bălan.

El a spus că, de la începutul sezonului, salvamarii din Mamaia şi Constanţa au avut aproape două mii de intervenţii, majoritatea dintre acestea având loc atunci când era arborat steagul roşu, marea fiind agitată.

“De la începutul sezonnului avem 1976 de intervenţii la mare, din care, reţineţi, sunt 773 în zilele cu steag galben şi peste 839 pe steag roşu. În Australia, în Germania, la steag roşu salvamarul pleacă acasă. Este o nebunie să crezi că salvamarul este Dumnezeu, păşeşte pe apă ca Moise şi vine înapoi. Nici pe el nu se poate salva. Sunt state care au instituit amendă. Belgia, Germania, Italia, Spania dau amendă până la sute de dolari sau de euro pentru cel care nu respectă avertismentele”, a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, precizând însă că nu salvamarul ar trebui să dea amendă în cazul în care acest lucru se va introduce şi în ţara noastră.

El a afirmat că a făcut un memoriu la premierul României pentru a reglementa în regim de urgenţă situaţia skijeturilor de pe litoral.

“Am făcut un memoriu la premierul României pentru a reglementa în regim de urgenţă situaţia celor care se joacă cu skijeturile pe apă. Nu este o treabă simplă. Când ai o maşină de cai putere, ai şi permis în buzunar, dar cum dai unui copil de 16 ani fără nimic, mai bea şi o bere, să se joace cu 200 de cai putere printre capul oamenilor. Domnul premier a dat memoriul la ministerul Dezvoltării spre soluţionare”, a mai spus Bălan.

El spune că există în legislaţie o reglementare privind skijeturile, că acestea nu au voie să se afle în apropierea persoanelor care fac plajă, dar că acest lucru nu se respectă.

“Conform legislaţiei, 452/2003 - zonele prin care se practică sporturi de agrement cu motor sunt stabilite printr-un PUZ de Primărie, cu avizul a cinci ministere. Acum Apele Române dau autorizaţii unde vrea agentul economic. În lege spune să nu fie în preajma celui care face plajă, în stânga şi în dreapta skijetului nu trebuie să existe om care face plajă. La noi, unde au vrut, le-au dat autorizaţie. Şi am propus ori să-i scoată dincolo de Corbu să facă skijet sau la 500 de metri de la ţărm. Până la geamandură cei care fac scăldat, după aia este o zonă tampon pentru sporturi nautice, fără elice şi apoi în larg să facă. Skijetul nu este un sport”, a explicat Bălan.  

De asemenea, el nu este de acord nici cu ambarcaţiunile care vin până aproape de ţărm, în zonele de plajă populate pentru a face rost de clienţi pe care să îi plimbe în larg.

“Cei care fac agrement vin cu ambarcaţiunea până la apa de 30 de centrimetri şi strigă în megafon: “Ultima plimbare cu amanta de la mare”. Copiii se joacă pe lângă elice, o pornesc şi pleacă mai departe. Este inadmisibil aşa ceva, nu am văzut nicăieri în lumea asta să vină cu barca între copii care se joacă în apă şi să facă turism acolo. La noi se poate orice”, a mai afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România.

O altă problemă ridicată de acesta s-a referit la ambarcaţiunile ISU Dobrogea care au intevenţii pe mare, acestea neavând elicele protejate, fapt ce-i poate răni atât pe persoana pe care o caută, cât şi pe salvatori.

“Sunt aici domnii de la ISU şi de la Poliţia de Frontieră, nici acum nu au ambarcaţiunile cu guard propeller. Ar trebui să nu mai veniţi la apă, la intervenţii cu elicele neprotejate. Am avut caz, un salvamar în patrulare, un tip care făcea apnee, a ieşit la suprafaţă cu capul în elică. Spre norocul nostru a fost ok, elica era cu protecţie, te loveşti puţin, ai plecat mai departe, dacă era cu elica liberă, îi tăia capul. Nu trebuie să ne jucăm cu operaţiunile de salvare”, a menţionat Gabriel Bălan.

Prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Dobrogea, Vlăduţ Ion, prezent la şedinţa respectivă, a confirmat că situaţia prezentată există, dar că pentru a nu exista probleme ambarcaţiunea respectivă se opreşte înainte de a ajunge în zona unde se află persoana înecată, iar apoi scafandrii intră în apă şi încep căutările.

“În zona de litoral avem patru ambarcaţiuni, e adevărat că niciuna din ele nu are guard propeller. Intervenţia o desfăşurăm de maniera următoare: deplasăm echipa de scafandri în zona în care avem informaţia că este o persoană în pericol de înec sau înecată, iar scafandrii acţionează în zona respectivă. Suntem conştienţi de acest risc. Se opreşte elica şi merge nava din inerţie în zona respectivă”, a explicat reprezentantul ISU Dobrogea.

Aproape 20 de persoane au murit înecate de la începutul acestui sezon estival pe litoral.

De asemenea, au existat trei incidente în care au fost implicate skijeturi, în două dintre ele au fost două persoane rănite, printre care şi un salvamar, iar în cel de-al treilea, un bărbat şi-a pierdut viaţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.