Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri, că statul român este obligat să dea în judecată, la Londra, postul de televiziune britanic Sky News, pentru denigrarea României, dacă se dovedeşte că reportajul despre traficanţii de arme nu corespunde realităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raluca Prună a spus că statul român ar trebui să acţioneze în instanţă, la Londra, postul Sky News, pentru denigrarea României, dacă informaţiile prezentate în reportajul realizat de jurnalistul Stuart Ramsay se dovedesc a fi false.

"În măsura în care cele prezentate nu corespund realităţii, statul român este obligat să acţioneze şi în acest sens s-au făcut nişte prime demersuri", a declarat ministrul Justiţiei, vineri, în cadrul unei conferinţe privind lansarea noii strategii anticorupţie 2016 - 2020.

Jurnaliştii britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România vor fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, DIICOT apreciind că acţiunile acestora pe teritoriul României "sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament".

Conform DIICOT, "toate datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse ca atare în materialul video al postului britanic de televiziune  ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune şi componente mass media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (si anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate si prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) au pus în pericol securitatea naţională".

În opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpaţii români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispoziţie şi pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie".

De asemenea, DIICOT apreciază ca "absolut inacceptabil şi de neînţeles" modul de exprimare adoptat de către jurnalistul britanic şi preluat de către angajatorul său, postul de televiziune.

"În lipsa unei intervenţii rapide şi eficiente a autorităţilor române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică aşa cum autorii acestora au dorit să le înfăţişeze", spun procurorii DIICOT.

Jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a realizat reportajul, a scris, joi seară, pe contul său de Twitter, că reportajul său despre vânzarea ilegală de arme în România este real şi se întreabă de ce ar fi cineva certat în instanţă pentru că "dezvăluie o realitate".

Procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus, joi seară, reţinerea celor trei bărbaţi care apar în reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România. Fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt învinuiţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.