Zeci de percheziţii au loc miercuri dimineaţă în judeţul Argeş la membrii mai multor grupuri infracţionale care ar fi recrutat aproximativ 40 de persoane, între care copii, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice sau cu situaţii materiale precare, pe care le-ar fi obligat să cerşească sau să facă diverse activităţi gospodăreşti în locuinţele suspecţilor, lipsindu-le de libertate şi bătându-le cu pumnii, cu picioarele sau cu biciul. În unele cazuri, victimele erau răpite de lângă biserici şi gări sau chiar din locuinţele lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, fac, miercuri, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni de trafic de persoane şi trafic de minori.

Potrivit DIICOT, în acest dosar a fost începută urmărirea penală faţă de 40 de persoane care vor fi duse la audieri. Poliţia Argeş precizează că în total 90 de persoane sunt vizate în acest dosar.

Acestea sunt suspectate că, începând din 2008 şi până în prezent, au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate, structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea şi le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat. Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, ”prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arată anchetatorii.

”În unele cazuri victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia prin constrângere forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii, respectiv: să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj), unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase”, precizează comunicatul DIICOT.

Anchetatorii susţin că suspecţii aveau mai multe metode prin care îşi forţau victimele să presteze muncile respective, acestea constând în ameninţări repetate şi regulate şi lovituri aplicate cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate, în condiţiile in care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor.

De cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar cand primeau, li se ofereau resturi, erau legate cu lanţuri şi chingi sau încuiate pe timpul nopţii, pentru ca acestea să nu poată fugi. Unora dintre victime li se aplicau tratamente umilitoare - erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apa rece şi caldă, erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor sau li se arunca mâncarea pe jos. De asemenea, axistă suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual, mai arată DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, în acest caz este vorba despre zece grupări din care făceau parte 90 de persoane.

Victimele, toţi bărbaţi, erau obligate, între altele, şi să taie ilegal lemne dintr-o pădure din localitatea Aninoasa, judeţul Dâmboviţa, pe care apoi membrii grupărilor le vindeau.

Un număr de 65 de persoane urmează să fie duse la audieri la sediul DIICOT. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.