Poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Cluj au reuşit, în cooperare cu cei din Ungaria, să găsească şi să recupereze o carte datând din anul 1787, sustrasă de la Biblioteca Academiei Române - Filiala Cluj. Cartea a fost găsită la o casă de licitaţii din Budapesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Judeţene Cluj, în 1 octombrie 2019, poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la furtul unei cărţi care datează din anul 1787, intitulată „Hunnias, vagy Magyar Hunyadi, az az Ama` hires Magyar Vezel Hunzadi Janos, eletenek egygy resze, mellyet a` Virgilius` Eneisse` formajaba ontve, negy soru Magyar Strofakkal” a autorului Horvath Adam.

”Poliţiştii clujeni au identificat bunul cultural pe un site de licitaţii on-line maghiar, iar în urma probatoriului administrat a fost emis un ordin european de anchetă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Astfel, prin intermediul cooperării internaţionale, organele judiciare din cadrul Poliţiei Budapesta au reuşit indisponibilizarea cărţii, care se afla la o casă de licitaţii din Budapesta. În cursul lunii iunie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Budapestei a ridicat sechestrul asupra bunului cultural, astfel că, în luna august, Biblioteca Academiei Române a emis o împuternicire a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în vederea ridicării cărţii de la autorităţile judiciare maghiare”, arată sursa citată.

În perioada 10-12 august, poliţişti clujeni au plecat la Budapesta, pentru audieri şi pentru a ridica acea carte. Delegaţia a fost primită la Ambasada României din Budapesta, în prezenţa ambasadorului României din Budapesta, a şefei Institutului Cultural Român şi a ataşatului de afaceri interne.

În 17 august, cartea a fost predată reprezentanţilor Bibliotecii Academiei Române.

În acest caz, se desfăşoară în continuare o anchetă, pentru a fi identificaţi autorii faptei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.