Unul dintre cele mai mari diamante brute din lume, de 709 carate, cunoscut drept ”diamantul păcii”, va fi licitat pentru a doua oară de Sierra Leone, în luna decembrie, în New York, conducerea ţării sperând ca acesta să fie adjudecat pentru mai multe milioane de dolari, suma obţinută urmând să finanţeze proiecte de dezvoltare pentru populaţia săracă, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diamantul a fost licitat pentru prima dată în luna mai, în New York, dar guvernul din Sierra Leone a repins atunci cea mai mare ofertă, de 7,8 milioane de dolari.

Peste o jumătate din suma provenită din vânzarea diamantului va fi investită pentru: apă potabilă, electricitate, educaţie şi proiecte de sănătate în Sierra Leone, şi mai ales în satul Koryardu din regiunea Kono, aflată în estul ţării, unde a fost descoperit ”diamantul păcii”.

”Există un motiv pentru care Dumnezeu le-a dat aceste diamante celor mai săraci oameni din lume şi i-a făcut pe cei mai bogaţi oameni să şi le dorească”, a spus Martin Rapaport, preşedinte al Rapaport Group, o reţea internaţională de companii din domeniul comerţului cu diamante, care va organiza licitaţia.

Acest diamant, despre care organizatorii licitaţiei au spus că este al 14-lea cel mai mare din lume, a fost descoperit în luna martie, în satul Koryardu, de un pastor creştin, care l-a cedat conducerii ţării.

Diamantele au alimentat un război civil de un deceniu în Sierra Leone, care s-a încheiat în 2002. În acest conflict, rebelii i-au forţat pe civili să extragă diamantele pentru a cumpăra arme cu acestea, ceea ce a dus la apariţia termenului de ”diamante însângerate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.