O fosilă aparţinând unui crustaceu care a trăit în urmă cu 430 de milioane de ani, descoperită într-o străveche rocă vulcanică, a primit o denumire ştiinţifică specială, care face trimitere la numele celebrului naturalist şi prezentator de televiziune britanic David Attenborough, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fosila acelui crustaceu minuscul, ce avea o lungime de 1 centimetru, a fost găsită de oamenii de ştiinţă în comitatul britanic Herefordshire.

Specia a fost denumită Cascolus Ravitis. Primul cuvânt, ”Cascolus”, derivă din cuvinte latineşti care sunt echivalente ale cuvintelor din limba engleză veche şi care cuprindeau numele Attenborough. Al doilea termen, ”ravitis”, derivă din numele roman al oraşului Leicester.

David Attenborough şi-a petrecut copilărie în campusul Universităţii Leicester. Tatăl său era administrator al universităţii.

Numele fosilei a fost atribuit de cercetătorii de la universităţile Oxford, Leicester, Yale şi Imperial College London.

Noua descoperire este un mic artropod - un grup de animale între care se regăsesc instectele moderne, păianjenii, creveţii şi langustele. 

Fosila, încastrată într-o rocă vulcanică, este atât de bine conservată, încât oamenii de ştiinţă britanici au putut, folosind tehnici de scanare în 3D, să ai alcătuiască un profil complet, ce include ochi, antene, toate membrele şi un exoschelet dur.

”Cel mai mare compliment pe care un biolog sau paleontolog poate să îl facă unui coleg este să numească o fosilă în onoarea sa, iar eu am luat foarte în serios acest compliment”. 

Noua fosilă de crustaceu preistoric reprezintă cea mai recentă specie dintr-o listă foarte mare de vieţuitoare care au fost denumite în onoarea naturalistului David Attenborough.

Printre acestea se află o specie de greier pitic din Republica Dominicană (Electrotettix attenboroughi), o specie de echidne din Noua Guinee (Zaglossus attenboroughi), o specie rară de fluturi din Brazilia şi Columbia (Euptychia attenboroughi), o specie de gărgăriţe nezburătoare din Indonezia (Trigonopterus attenboroughi), o specie de floare sălbatică din Ţara Galilor (Attenborough Hawkweed) şi o specie de dinozaur (Attenborosaurus conybeare). 

O navă de explorare polară a fost denumită RRS Sir David Attenborough.

David Attenborough, născut pe 8 mai 1926, este naturalist şi prezentator TV. Considerat o veritabilă ”comoară naţională” a Marii Britanii şi devenit celebru pe plan mondial în special datorită vocii sale inconfundabile, David Attenborough s-a remarcat în calitate de realizator şi narator al unui număr impresionant de documentare de televiziune despre natură şi viaţa animalelor sălbatice. Este fratele mai tânăr al regizorului Richard Attenborough, care a murit în 2014. În vara anului 2016, o specie nou descoperită de leu marsupial, ai cărei reprezentanţi aveau mărimea unor pisici şi au dispărut de pe Terra în urmă cu cel puţin 18 milioane de ani, a primit numele celebrului naturalist britanic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.