Filmul "Tori şi Lokita", regizat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, distins cu premiul aniversar al celei de-a 75-a ediţii a festivalului de la Cannes, ajunge în cinematografele din România din 16 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Tori şi Lokita" este cel mai noul film al veteranilor Cannes-ului, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, o poveste copleşitoare despre prietenia indestructibilă dintre un băieţel şi o adolescentă de origine africană.

Cunoscuţi pentru filmele lor cu un puternic mesaj social, care se uită îndeaproape la clasa muncitoare şi, în general, la cei care se află la periferia societăţii, fraţii Dardenne revin de data aceasta cu un film a cărui idee le-a venit în urmă cu 10 ani, când au început să se documenteze despre imigranţii clandestini minori care sosesc în Belgia fără părinţi.

"Tori şi Lokita" sunt doi copii africani de 12 şi 16 ani, care pretind că sunt fraţi pentru ca unul dintre ei să nu fie expulzat din Belgia. În căutarea unei vieţi mai bune, aceştia intră în reţeaua devoratoare a cultivatorilor şi traficanţilor de droguri.

„Am făcut patru filme despre imigranţi, dar între timp, problema imigranţilor a devenit una centrală. Am crezut că nu va fi aşa. Naţionaliştii din toate ţările credeau că era vorba, în termenii lor, de o invazie pasageră. Dar imigraţia a continuat, societatea s-a mondializat, cei care au internet văd tot ce se întâmplă în Europa şi decid să vină. Li se pare mai bine decât la ei şi au şi dreptate. (...) Această situaţie nu poate fi reglată construind graniţe şi ziduri care să-i împiedice pe imigranţi să vină. Trebuie găsite soluţii. În ceea ce-i priveşte pe tinerii imigranţi ni se pare că adevărata problemă stă în faptul că la 18 ani, peste tot în Europa, dacă nu au acte în regulă, ei sunt trimişi în ţara de origine. Dacă nu au acte, ce fac ei la 16-17 ani? Intră în lumea clandestină a reţelelor criminale, făcând mici comisioane pentru bani, nu mai merg la şcoală şi nu se mai instruiesc într-o meserie. Preferă să se descurce pe moment. Ar fi mai bine dacă am putea suprima această sabie a lui Damocles care e vârsta de 18 ani pentru tinerii imigranţi. Nu poţi spune: ai ajuns într-o ţară europeană (nu contează dacă legal sau ilegal), ai dreptul să studiezi ori să înveţi o meserie, înveţi limba ţării, dar la 18 ani, gata, pa! Trebuie mers mai departe. Ar trebui să poţi merge şi în alte ţări europene. Dacă ai ajuns în Belgia, poţi merge să lucrezi în Franţa, Bulgaria sau Italia. Aici trebuie să ajungem, spune Luc Dardenne.

„Tori şi Lokita” a fost distins în acest an la Cannes cu un Premiu aniversar celebrând 75 de ediţii ale festivalului.

În următoarele luni, Independenţa Film va lansa în cinematografe "Frère et Soeur" (r. Arnaud Desplechin) - premiera pe 6 ianuarie, "Holy Spider" (r. Ali Abassi) - premiera pe 27 ianuarie, "Decision To Leave" (r. Park Chan-wook) - premiera pe 17 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.